Política

AFGANISTAN

Un atac suïcida talibà, amb 10 morts i 40 ferits, boicoteja l’acord afganès

Poques hores després de la signatura de l’acord entre el govern afganès i el líder opositor que posava fi a mesos d’incertesa política, els talibans van reivindicar un atac suïcida que va matar almenys 10 persones i en va ferir 40 més, alguns dels quals es troben en estat crític.

L’atac es va produir de matinada a la capital provincial de Ghazni, al sud del país, amb un vehicle militar robat farcit d’explosius. L’objectiu del conductor suïcida, que va morir en l’atemptat, era una base del Directori Nacional de Seguretat Nacional, la principal agència d’espionatge afganesa. La majoria de les víctimes són agents de les forces de seguretat de la zona. El Ministeri de l’Interior, però, va assenyalar que l’objectiu havia estat “un centre cultural islàmic”.

Els talibans van reivindicar l’atemptat a través d’un comunicat, tot assegurant que les víctimes eren “desenes”. El principal portaveu, Zabihullah Mujahid, ha afirmat que l’atac forma part d’una nova estratègia insurgent en resposta a les “operacions ofensives” ordenades pel president afganès, Ashraf Ghani. L’ordre governamental es va produir la setmana passada, després que Estat Islàmic va assassinar 56 civils en dos atacs, contra un hospital maternal i un funeral.

El govern i els talibans es troben immersos en un procés de pau, impulsat pels Estats Units després que els nord-americans van anunciar la seva retirada el febrer passat en els any vinents. Les converses, però, estan aturades en l’intercanvi de 5.000 presoners talibans i de 1.000 membres de forces de seguretat afganeses en presons talibans. El segon candidat més votat a les eleccions del setembre passat, Abdullah Abdullah, és a partir d’ara l’encarregat de liderar les negociacions. Abdullah i Ghani van signar diumenge un acord que posava fi a mesos d’inestabilitat política, després que Abdullah va refusar de reconèixer Ghani com a guanyador de les eleccions i va anunciar la formació del seu propi govern. La meitat de l’equip d’Abdullah s’ha integrat ara al govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia