Política

Albiach creu que es podrà reprendre la taula de diàleg abans de l’estiu

La líder de CatECP la condiciona, però, a l’evolució de la pandèmia

Assegura que s’estan “deixant la pell” per recuperar la majoria de la investidura al Congrés

La líder de CatECP, Jéssica Albiach, ha confiat que abans de l’estiu es podrà reprendre la taula de diàleg entre els governs català i espanyol per resoldre el conflicte polític. Tot i això, Albiach ha recordat que tot just aquest dilluns tots els territoris de Catalunya es troben en fase 1 o 2, i ha demanat “ser prudents” per veure quina és l’evolució de la pandèmia que va forçar l’aturada de la taula. “Quan passi la crisi sanitària s’ha de reactivar”, ha resolt. D’altra banda, Albiach també ha assegurat que els comuns s’estan “deixant la pell” per recuperar la majoria progressista al Congrés que va permetre la investidura de Pedro Sánchez, especialment després de comptar amb els vots de Ciutadans en la pròrroga de l’estat d’alarma.

Albiach ha explicat que hi ha hagut contactes “a diferents nivells” amb les formacions però no ha volgut entrar en detalls per “allunyar les converses de les càmeres.

Sobre Ciutadans, la líder dels comuns ha dit que va ser un acord “en dos votacions molt puntuals” i ha recordat que no van comptar únicament amb els seus vots, sinó també amb el de formacions com EH Bildu.

Modificacions pressupostàries

Albiach ha advertit el Govern que “s’equivoquen” si pretenen “fer en solitari” les modificacions pressupostàries per la crisi del coronavirus. En roda de premsa telemàtica, Albiach els ha avisat que “no és temps d’aïllament” sinó de “grans acords i aliances” després que el dimarts passat la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, obrís la porta a fer les reformes necessàries “a través de mecanismes interns”, de manera que no haurien de passar pel Parlament. “És un error greu”, ha insistit la líder dels comuns, que ha afegit que “la reconstrucció del país no la podrà tirar endavant ni un territori, ni un govern, ni un partit en solitari”.

D’altra banda, a la roda de premsa Albiach també ha donat suport a la iniciativa del govern espanyol per impulsar l’ingrés mínim vital, que està previst que s’aprovi en la reunió del Consell de Ministres d’aquesta setmana, però ha retret al president de la Generalitat, Quim Torra, que els exigís “celeritat”. Segons Albiach, “és important” la rapidesa però ha demanat al Govern que “s’ho apliquin i autoexigeixin” també amb la Renda Garantida de Ciutadania, competència de l’executiu català.

Albiach ha recordat que totes dues rendes han de ser complementàries i ha advertit el Govern que ara que s’aprova l’ingrés mínim a l’Estat “no tingui la temptació” de retallar la renda garantida a Catalunya. “S’ha d’enfortir, arribar a més col·lectius que fins ara han estat desprotegits, destinar-hi més diners i agilitzar els tràmits”, ha resumit.

En aquest sentit, ha exposat una bateria de mesures per millorar la renda, que recorda que es va aprovar per unanimitat al Parlament el 2017, com són actualitzar l’indicador de suficiència de renda perquè passi de 664 euros a 772 al mes, augmentant així d’acord amb el nivell de vida actual; o revisar les sol·licituds denegades “sense transparència”.

També proposen que s’actuï d’ofici on calgui perquè hi ha persones que no la sol·liciten o bé per desconeixement o bé perquè els cal acompanyament; i reduir els 4 mesos d’espera que denuncien que es triga a concedir les peticions des que es formulen, termini que creuen que hauria de ser d’un mes com a màxim.

Primàries a Podem per les properes eleccions

En clau més interna, Albiach també s’ha referit als resultats a les primàries de Podem per saber quins seran els candidats a les eleccions. Després que guanyés Noelia Bail, que va ser apartada de la direcció després que més de la meitat de l’executiva demanés un relleu, Albiach ha explicat que “quan arribi el moment” parlaran amb tothom per “arribar a acords i tenir la llista més potent”. En ser preguntada sobre si s’hi senten còmodes, ha respost que “ni còmodes, ni no còmodes” perquè ara estan “centrats” en la pandèmia i les primàries són un mecanisme de democràcia interna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona