Política

Assessors científics del govern alerten contra la desescalada de Johnson

Consideren perillós relaxar les mesures a partir de demà a Anglaterra, ja que l’índex de contagi és encara elevat

Escòcia i Gal·les tenen el seu propi pla

Dos dels científics i metges que participen en el grup assessor del govern britànic sobre la pandèmia, conegut com a SAGE, han advertit que és massa aviat per a la desescalada que proposa Boris Johnson i consideren que podria comportar un increment de les infeccions.

A partir de demà reobriran a Anglaterra les escoles de primària, es permetran les reunions de sis persones –mantenint els 2 metres de distància– i podran començar a obrir algunes botigues, com ara concessionaris de cotxes amb exposició exterior. A Escòcia, el País de Gal·les i Irlanda del Nord tenen el seu propi pla i no obriran encara els col·legis.

“Aquests petits canvis poden provocar la pujada de l’índex de reproducció del virus”, va avisar l’epidemiòleg John Edmunds. Es refereix a l’índex de contagi del virus per persona, que el govern vol que estigui per sota d’un per persona i que ara mateix està lleugerament per sota. Edmunds també va recordar que el nombre de contagis és de 8.000 diaris només a Anglaterra. Ahir van morir 324 persones més per la Covid-19 i el total de víctimes al Regne Unit s’eleva ja a 38.161, el més alt d’Europa i el segon del món després dels EUA.

Per la seva banda, el metge especialitzat en malalties infecciones Sir Jeremy Farrar, també membre del SAGE, va dir a Twitter: “Estic d’acord amb John [Edmunds] i amb el seu clar consell, i crec que la Covid-19 s’està propagant massa de pressa per començar a relaxar el confinament.”

Els dos científics també van criticar el nou sistema de detecció de contagis per fer proves, fer seguiment i aïllar les persones amb la Covid-19. Aquest sistema, el va posar en marxa el govern dijous i consisteix a avisar quan es tenen símptomes per fer-se les proves i aïllar-se aquella persona i les del seu entorn. L’aplicació, els primers dos dies, ha estat un caos. “En aquests moments, amb una incidència massa alta [de contagis], tenint en compte que el sistema de detecció encara no és eficaç, estem corrent bastants riscos a l’hora de rebaixar les mesures.” “La decisió de membres clau del SAGE de fer públiques les seves preocupacions demostra que el govern ja no segueix la ciència”, va lamentar la portaveu del Partit Liberaldemòcrata, Munira Wilson.

Tests ràpids per evitar la quarantena

Daniel Postico

El govern britànic està fent assajos amb uns tests ràpids que ha encarregat a la firma de genètica OptiGene que permetrien fer proves a la gent i obtenir-ne els resultats en només 20 minuts sense haver d’enviar les mostres al laboratori. Els assajos duraran sis setmanes i, si funcionen, la intenció és fer els tests als ports, aeroports i estacions de tren per evitar la quarantena de 14 dies imposada per Johnson a qualsevol persona que entri al país a partir del 8 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia