Política

Hong Kong prohibeix els actes de vigília per la matança de Tiananmen

Se suspèn per primer cop en 30 anys amb el pretext d’evitar un contagi de la Covid

Adverteixen que les empreses marxaran si es posa fi a l’autonomia

La policia de Hong Kong va prohibir la vigília de commemoració de l’aniversari de la matança de Tiananmen per primer cop en 30 anys adduint que es volia evitar que hi hagués un episodi de propagació de coronavirus. Aquesta prohibició es produeix després que l’Assemblea Popular Nacional xinesa ratifiqués la setmana passada la llei de seguretat per a la ciutat autònoma. La vigília del 4 de juny és un esdeveniment en què els participants lluen espelmes en record dels centenars de víctimes causades pels militars xinesos el 1989 i acostuma a atraure grans multituds, ja que és l’únic lloc en territori xinès on encara es permet una commemoració massiva de l’aniversari, juntament amb Macau.

Les vigílies commemoratives de l’any passat pel trentè aniversari de la matança van ser especialment nombroses, es van arribar a aplegar més de 180.000 persones segons els organitzadors. Els actes de record són d’infausta memòria pels proxinesos, especialment el que es va celebrar l’any passat, ja que es va produir una setmana abans d’iniciar-se set mesos de protestes i d’enfrontaments entre els partidaris d’un sistema democràtic i la policia i va suposar tot un seguit de manifestacions als carrers de la ciutat provocades inicialment per una llei que tenia la intenció de permetre l’extradició a la Xina d’aquells ciutadans dissidents amb les tesis de Pequín.

Malgrat aquesta prohibició, l’Església catòlica ha decidit intervenir-hi i organitzarà celebracions eucarístiques en diverses esglésies de la regió administrativa especial en record de les víctimes de la matança. Un dels activistes prodemòcrates, Patrick Poon, va anunciar ahir en un missatge a Twitter que ell, com a catòlic, assistiria a una d’aquestes misses: “Ja que no podrem celebrar aquest any la vigília amb espelmes que es feia al parc Victòria, farem el possible per mantenir la commemoració.”

En un altre àmbit, el president de la Cambra de Comerç de la UE a la Xina, Joerg Wuttke, va assegurar ahir en una entrevista al diari South China Morning Post que les empreses estrangeres podrien marxar de Hong Kong si es posa en perill l’autonomia però es mantindrien a la Xina continental. Wuttke va afirmar que s’hauria de mantenir la singularitat de Hong Kong com a metròpoli asiàtica i com a centre financer internacional. “Si la situació empitjora, si es posa en dubte la independència del sistema judicial, la llibertat d’expressió, de reunió i de circulació de mercaderies, aleshores els inversors no ho avalarem. Marxarem”, va assegurar Wuttke, tot i que va dir: “Encara no estem en aquesta fase.”

La cap del govern de Hong Kong, Carrie Lam, va acusar ahir el govern dels EUA d’utilitzar diferent vara de mesurar a l’hora de tractar les protestes prodemocràtiques que es van produir a la ciutat i les que tenen lloc ara en territori nord-americà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia