Política

GENÍS ROCA

CO-COORDINADOR DEL GRUP DE TREBALL CATALUNYA 2022

“El pla haurà de ser assumible per al govern que vingui”

“Volem especular sobre quins són els escenaris generals més previsibles del que pot passar d’ara endavant i, en funció d’això, veure quines oportunitats se’ns obren com a país”

“Formar part del grup de treball no implica donar suport a aquest executiu ni a cap altre. Ens uneix la voluntat d’ajudar el país en un moment delicat”

TARANNÀ POLIÈDRIC
Llicenciat en història per la Universitat Autònoma de Barcelona, la trajectòria de Genís Roca està relacionat amb múltiples institucions, ja que, entre d’altres, és membre de la junta directiva del RACC o dels patronats d’Enciclopèdia Catalana i el Museu Picasso. És fundador i president de RocaSalvatella, una consultoria dedicada a l’àmbit de la transformació digital.
Si les condicions de treball continuen alterades, d’aquí a 10 o 15 mesos tots podem patir, i molt

La seva responsabilitat serà la de coordinar, amb Victòria Alsina, el grup de treball a qui s’ha encarregat de donar forma a l’estratègia Catalunya 2022. En aquesta entrevista, Genís Roca explica com serà aquest procés.

En què consisteix, exactament, l’encàrrec que han rebut del govern?
Ara ens estem desconfinant gradualment i això equival intentar tornar a la normalitat, tot i que és un procés que s’ha de fer amb condicions. I això és un hàndicap, perquè aquestes condicions que s’imposen, per exemple, a les botigues, alteren el resultat i perjudiquen al seu compte d’explotació. I tot això durarà fins que no hi hagi una vacuna que tampoc no sabem quan tindrem. Algú pot pensar que a l’octubre això ja haurà passat. I potser és així, però potser no. I si el país ha d’estar sotmès a unes condicions anòmales durant tot aquest temps, no sé com ens en sortirem. El nostre treball consistirà a especular sobre possibles escenaris amb què es trobarà Catalunya un cop tinguem una vacuna o les garanties sanitàries preceptives. I, un cop identificat aquest marc, veure on tenim oportunitats com a país i, en funció d’això, quines són les mesures que podria prendre un govern per desplegar-les.
Estem parlant, per exemple, de buscar nous models productius o educatius, en funció de l’abast de la crisi?
Ara mateix no ho sé. L’exercici honest que volem fer és aquest, especular sobre quins són els escenaris generals més previsibles del que pot passar d’ara endavant, i que estaran determinats per paràmetres sanitaris, econòmics o geopolítics. I, en funció d’això, veure quines oportunitats se’ns obren. I potser hi ha algú que, a partir d’això, s’anima a plantejar un nou model educatiu o turístic. O potser no és així. No partim de cap premissa prèvia.
Però el president Torra els ha demanat que, més enllà de deliberacions, facin propostes concretes, no?
L’exercici que volem fer preveu dues parts. La primera és la de veure quins podrien ser aquests escenaris i, la segona, és identificar quins podrien ser els àmbits estratègics de país per a cadascun d’aquests i fer propostes concretes. Per exemple, si en un dels escenaris convenim que allò que necessitem és replantejar-nos el model sociosanitari, el següent pas és baixar-ho a una proposta concreta. Des del punt de vista metodològic, el que volem fer és que, un cop tinguem clars aquests àmbits estratègics, que no seran dos o tres, sinó entre deu i dotze, convocar entre 25 i 30 experts perquè ens diguin els riscos, les oportunitats i facin propostes. I tot això sabent que són molts els factors que intervenen en aquest debat. Perquè en el camp turístic, per exemple, el que pugui acabar passant no només dependrà de l’evolució de la pandèmia, sinó també del que acabin fent França o Croàcia, o de si hi ha una fallida general de les companyies aèries.
En quants escenaris de sortida treballaran?
Encara ho estem definint, però la meva opinió personal és que no ens quedarem en els tres més clàssics: un que prevegi una evolució més optimista, un altre de pessimista i un tercer que es quedi al mig. Espero un exercici més sofisticat.
Quan va començar aquesta crisi alguns van parlar d’una oportunitat per construir nous models econòmics, socials o de relacions. Avui, però, sembla que el paradigma que s’ha imposat és el de tornar com més aviat millor allà d’on veníem. És així?
Una cosa són les conductes socials, però quan parlem de tornar a una antiga normalitat, què volem dir? Que l’atur no pujarà? O que el turisme o la indústria de l’automòbil no tindran problemes? En la mesura que les condicions de treball dels pròxims 10 o 15 mesos estiguin alterades, tots, en general, podem patir, i molt. Perquè potser al setembre podrem tornar al teatre. Però amb menys ocupació. I quants locals podran resistir-ho? Cal fer un exercici, rigorós, preveient diferents escenaris i, a partir d’aquí, fer propostes al govern. Nosaltres aquest pla el dibuixem a partir del 2022 o el 2023, i la reflexió compartida amb l’executiu actual és que aquest esforç el rebran ells, però que haurà de ser assumible per al govern que vindrà i que ningú sap quin serà. I per això s’ha constituït un grup que, honestament, és difícil d’etiquetar ideològicament.
Els fa por que la seva tasca es polititzi?
Una cosa que ja tenim parlada és que formar part d’aquest grup de treball no implica donar suport a aquest govern ni a cap altre. El que ens uneix és la voluntat d’ajudar el país en un moment delicat. Tots ho fem de manera desinteressada. No hi ha sous ni dietes. I ens sabria molt de greu que el nostre esforç quedés en mans d’un pim pam pum polític. Si depèn de nosaltres, això no passarà.
L’altre gran risc és que la seva feina esdevingui un gran exercici teòric que acabi guardat en algun calaix de l’administració?
Podria passar. Nosaltres partim d’una ambició desmesurada, i si acaba en un calaix perquè el document no és interessant, no ens n’haurem sortit. Tot i que si és raonablement interessant, però algú decideix enterrar-lo, això ja serà cosa de qui governi. La nostra voluntat també és elevar-lo al públic i, per tant, encara que algú el vulgui desar en un calaix, la gent el coneixerà.

k

L’entrevista sencera a wwww.elpuntavui.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona