Coronavirus
El govern espanyol manté l’1 de juliol com a data per a la reobertura al turisme internacional
Montero tanca la confusió creada per les declaracions de Maroto i assegura que no hi ha hagut “cap canvi” en el plantejament inicial
La portaveu aposta per la “coordinació” entre els països de la UE i insta Brussel·les a exercir el “lideratge” en aquest àmbit
El govern espanyol manté la data de l’1 de juliol per obrir les fronteres, al marge del que facin altres països de la Unió Europea (UE). En aquest sentit, la Moncloa advoca per un “marc comú” en aquest àmbit, amb criteris homogenis a tot el bloc europeu.
La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha manifestat aquest divendres que l’executiu no s’ha mogut del seu plantejament inicial sobre la “mobilitat segura”, tot i que la titular d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, anunciés dijous que la reobertura de les fronteres amb Portugal i França s’avançaria al 22 de juny. “No hi ha hagut cap canvi respecte de la posició que ha manifestat el govern espanyol de què a partir de l’1 de juliol puguem tenir ja condicions adequades per rebre les persones que vinguin d’altres llocs”, ha dit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
Segons ha dit, són aquestes condicions les que han de permetre que “la seguretat estigui per damunt de qualsevol qüestió”, també la de qui aculli els turistes.
Preguntada per manifestacions d’altres països de la UE sobre la voluntat d’obrir abans les fronteres dins l’espai Schengen, Montero ha insistit a demanar “coordinació” perquè “no hi hagi diferències” entre països. “Tots perseguim la seguretat”, ha assegurat.
En aquest sentit, ha explicat que Espanya aposta per fixar regles comunes al conjunt de la Unió i ha reclamat a la Comissió Europea que “exerceixi lideratge”. Montero ha recordat que Espanya i Itàlia han demanat a Brussel·les que hi hagi “criteris comuns” en el marc de la UE i es fixin les condicions per “coordinar aquesta apertura”.
“A partir d’aquí cada país és sobirà en la presa de la decisió, però seria convenient que tots poguéssim tenir aquestes regles que regulessin una cosa tan important com el turisme al conjunt de la UE”, ha assenyalat. “La mobilitat és compartida, ens afecta a tots”, ha subratllat.