Política

La inhabilitació de Mas no afecta el sou d’expresident

La fiscal descarta que hagi incomplert la condemna per la consulta del 9-N en mantenir la retribució

El TSJC va fer la consulta per liquidar la sanció

La inhabilitació d’un any i un mes per a càrrec públic que l’expresident de la Generalitat Artur Mas va complir el 23 de febrer passat en ser condemnat pel TSJC per un delicte de desobediència en haver impulsat la consulta del 9-N del 2014 no incloïa el sou mensual que està rebent com a ex-cap de govern i, per tant, no hi ha cap incompliment per part seva. És la posició de la fiscalia superior de Catalunya, a la qual es va dirigir el TSJC per consultar-li aquest extrem abans de donar per liquidada la pena, en rebre la notificació sol·licitada a la Generalitat que Mas no ha ocupat cap càrrec públic des del 2016, però sí que ha mantingut els “honors”, com fixa l’estatut dels expresidents, amb sou i una oficina. En l’escrit, la fiscal Assumpta Pujol exposa que “la falta d’especificació en la sentència dels càrrecs, treballs i honors que implica la inhabilitació afecta la tutela judicial efectiva” i, en el cas de Mas, no es detallava que afectés els emoluments, que es reben –indica la norma– per compensar les incompatibilitats laborals que tenen els expresidents. Hi afegeix que es podria haver demanat un aclariment, però abans de complir-se la pena i no ara, al final, per preservar el principi de seguretat jurídica.

Els consellers Buch i Solé, al TSJC

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat el conseller d’Interior, Miquel Buch, i el sergent dels Mossos Lluís Escolà a declarar com a investigats els dies 16 i 18 de juny pel servei d’escorta a l’expresident Puigdemont fora de l’Estat mentre l’agent cobrava com a assessor del Departament d’Interior uns 52.712 euros. La magistrada no imposa fiança, demanada per la fiscalia, i designa els Mossos com a policia judicial del cas. D’altra banda, el TSJC ha decretat l’obertura del judici contra l’exalcalde d’Agramunt i actual conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé (ERC). El fiscal li demana un any i sis mesos d’inhabilitació i 24.000 euros de multa pel delicte de desobediència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA