Política

Vergés obre la porta a avançar la fase 3 a Barcelona i Lleida

Salut es prepara per a un rebrot a l’octubre que es podria allargar fins a l’abril

El govern espanyol permet l’ocupació de tots els seients en trens, metro i autobús

Les discoteques, sense ballar a la pista

La regió sanitària unificada de Barcelona i la de Lleida, que demà entren en la fase 2 de desconfinament, podrien avançar fins a la 3 el dia 15 sense haver d’esperar al 21, que és quan acaba l’estat d’alarma. La consellera de Salut, Alba Vergés, va obrir la porta a aquesta possibilitat ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què va criticar “l’embolic de les fases” i va defensar una nova normalitat amb mesures comunes i clares que “han vingut per quedar-se”: l’obligatorietat de les mascaretes, la distància de seguretat, les mesures higièniques i evitar les aglomeracions. D’altra manera, no es podrien controlar els contactes dels possibles positius. “Hem d’estar preparats per a segones onades intentant que la nostra resposta no hagi de ser tornar a demanar a la gent que es quedi a casa, parar el país i comprometre el sistema sanitari, estem treballant per poder donar una resposta que no sigui aquesta”, va explicar.

De fet, el pitjor escenari que preveu el Departament de Salut és un rebrot de contagis de la Covid-19 que es podria començar a notar a l’octubre i arribaria al pic a final d’any, segons un document elaborat pel Servei d’Emergències Mèdiques. L’onada es podria allargar fins a l’abril. Tanmateix, seria menys intensa que la primera. “El virus circula a tot arreu, però queda clar que de manera molt diferent d’aquelles setmanes de final de març i abril, els casos que detectem no ens estan omplint els hospitals”, va recordar Vergés.

En qualsevol cas, a partir de demà és permès el pas entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre i es podria circular arreu del país en el moment en què Barcelona i Lleida avancessin de fase.

ERC va negociar amb el PSOE i Podem recuperar competències en la fase 3, per bé que el govern espanyol vol tutelar amb un decret la nova normalitat. Vergés va censurar que La Moncloa vulgui “entrar tant en el detall”: “Són ganes d’intervenir i no acceptar que les competències són d’altres. Cap problema amb compartir informació, però veig moltíssim la voluntat d’intervenció. Jo el que diria al govern espanyol és que s’ocupi de les seves competències.”

De moment, segons el BOE publicat ahir, tots els seients dels autobusos, trens o metro es podran ocupar a partir de demà. S’aixeca, així, la restricció del 50% d’ocupació dels seients, de manera que ja no hi haurà limitacions en l’ocupació de viatgers asseguts. Pel que fa als transports públics amb espais per viatjar drets, es manté l’obligació de garantir que només hi hagi dues persones per metre quadrat.

Quant als ciclomotors, serà obligatori l’ús de guants per al conductor i l’acompanyant –s’accepten com a vàlids els guants habituals dels motoristes com a protecció. I pel que fa als taxis, podrà haver-hi dues persones per fila addicional, excepte en cas que siguin de la mateixa llar. En aquest cas n’hi podran viatjar tres per fila.

El govern espanyol ha tornat a rectificar i ara sí que permet la reobertura de bars d’oci nocturn i discoteques en la fase 3, només amb un 30% de l’aforament. El BOE estipula que, en cas que hi hagi pista de ball, no s’hi podrà ballar. “L’espai es pot utilitzar per instal·lar taules o agrupacions de taules, no es pot dedicar a l’ús habitual”, ordena.

Nova rectificació

La decisió arriba una setmana després que el BOE publiqués que en fase 3 es podrien obrir al 50% locals de restauració i hostaleria “excepte discoteques i bars d’oci nocturn”. La mesura va provocar moltes queixes del sector i, finalment, s’ha fet marxa enrere.

La patronal espanyola de l’oci nocturn Spain Nightlife va alertar ahir mateix a l’agència EFE que un 50% de les 30.000 sales de festa, discoteques i bars musicals podrien tancar abans d’acabar l’any si el sector, que dona feina a unes 300.000 persones, no pot reiniciar l’activitat aviat i continua sense rebre ajudes.

D’altra banda, el darrer BOE també flexibilitza l’obertura de casinos, establiments de jocs col·lectius de diner i atzar, salons de jocs, recreatius, tómboles i locals d’apostes. Fins ara la reobertura quedava condicionada a no superar el 50% de l’aforament autoritzat i que no hi hagués en cap moment més de cinquanta persones a l’interior, incloent-hi els treballadors. El text d’ahir elimina aquesta limitació de persones i manté només la de no superar el 50% de l’aforament.

LES FRASES

Cal estar preparats per a segones onades intentant que la resposta no hagi de ser demanar a la gent que es quedi a casa
Veig moltíssim la voluntat d’intervenció [del govern espanyol]. Que s’ocupi de les seves competències
Alba Vergés
Consellera de Salut

Aragonès: “ERC posa l’independentisme en pràctica”

El vicepresident del govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, va defensar ahir l’abstenció a la pròrroga de l’estat d’alarma per tal de posar “l’independentisme i el republicanisme en pràctica”. “Algunes de les decisions que hem de prendre per avançar generen contradiccions, qui no té contradiccions és qui no avança, qui es manté en la puresa de la teoria és qui no la posa en pràctica, nosaltres posem l’independentisme i el republicanisme en pràctica, i això vol dir a vegades tenir contradiccions”, va assegurar en el marc d’un consell nacional del partit a distància. Aragonès va advertir el president espanyol, Pedro Sánchez, que tindrà ERC “de cara”, no pas al costat, per afrontar el diàleg i la negociació per defensar el dret a l’autodeterminació. El vicepresident va reiterar la crida a aparcar els retrets amb els socis a la Generalitat, però ho va fer amb crítiques implícites a Junts per Catalunya: “Alguns semblen disposats permanentment a regalar aquesta fragilitat de dividir a aquells que ens volen callats o mesells. No és el moment dels retrets, és el moment de treballar conjuntament. [...] No hem de deixar que s’imposi qui cridi més, sinó qui faci les propostes més útils, més hàbils per al país.” “Qui es negui a aquesta col·laboració només està buscant titulars ràpids i efímers, no deixarem mai de tenir la mà estesa a tothom”, va reblar Aragonès.

D’altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va lamentar en una piulada que el president espanyol “no ha respost ni una” de les 40 propostes que li va plantejar ara fa 15 dies per a la reactivació econòmica, entre les quals hi ha que l’Estat “s’aboqui a tirar endavant el pla Delta consensuat entre tots els alcaldes”. Torra li ho recordarà avui en la nova conferència de presidents autonòmics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió