Política

El jutjat de vigilància penitenciària autoritza el 100.2 de Romeva tot i l’oposició de la fiscalia

La magistrada assegura que el seu comportament a presó és bo i que no hi ha risc de reincidència o fuga

El jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya, amb seu a Barcelona, ha autoritzat l’aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari a l’exconseller d’Exteriors, Raül Romeva, que la junta de tractament de la presó de Lledoners li va concedir a finals de febrer.

La fiscalia s’hi va oposar al·legant que Romeva no complia els requisits per obtenir aquest règim i que no havia seguit cap tractament específic per al delicte de sedició. La magistrada recorda, com en els altres polítics presos, que no hi ha cap programa específic per canviar d’ideologia i que el seu comportament a la presó ha estat immillorable.

En la seva interlocutòria, la jutgessa recorda a la fiscalia que el 100.2 no és un grau intermedi entre el segon i el tercer, sinó un relaxament de les mesures d’internament en segon grau per tal de “no restringir la llibertat més enllà del necessari i proporcional considerant la seva evolució de tractament”.

De fet, la magistrada utilitza altre cop els mateixos arguments que va fer servir per oposar-se als recursos de la fiscalia en altres polítics presos, recordant que no existeix cap tractament específic pel delicte de sedició, que no poden obligar-lo a canviar d’ideologia, que és plenament legal, i que no hi ha indicis de reiteració delictiva.

La resolució recorda que Romeva fa dos anys i quatre mesos que és a la presó, que és el primer delicte que ha comès i que l’equip multidisciplinari de Lledoners afirma que ha reconegut els fets provats en la sentència del Suprem, assumeix les conseqüències dels seus actes, mostra motivació per al canvi i ha realitzat una anàlisi positiva dels fets que van motivar el delicte.

Romeva ha seguit els programes de tractament individuals i grupals, amb bona implicació i col·laboració. A més, té la millor valoració possible en el seu comportament a la presó i presenta risc baix en totes les àrees, inclosa la reincidència general, la reincidència delictiva i el trencament de condemna.

La interlocutòria recorda que la fiscalia no es va oposar a l’informe inicial de classificació en segon grau, on ja es preveia una possible flexibilització del règim.

La magistrada recorda que la resolució es pot recórrer a l’Audiència de Barcelona, però no pas al Tribunal Suprem, com ha fet un jutge de vigilància penitenciària de Lleida en el cas de Carme Forcadell. El magistrat recorda que les condicions del règim penitenciari s’han de recórrer a l’audiència provincial corresponent a la presó, mentre que només els casos de classificació de grau es poden recórrer al tribunal sentenciador, en aquest cas el Suprem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona