Política

Bèlgica

El rei dels belgues admet la “crueltat” exercida al Congo

El rei Felip dels belgues va reconèixer ahir, per primera vegada, la “violència i la crueltat” exercides al Congo sota el mandat de Leopold II, en una carta enviada al primer ministre de la República Democràtica del Congo, Félix Tshisekedi, pel 60è aniversari de la independència de l’excolònia belga. La missiva, en la qual el rei belga expressa el seu “profund pesar” per aquests fets però no demana disculpes, constitueix el primer reconeixement oficial de la monarquia de la violència que va marcar el domini de Leopold II, actes que han tornat al debat públic amb les recents manifestacions del moviment Black Lives Matter (Les vides negres importen).

“En l’època de l’estat independent del Congo es van cometre actes de violència i de crueltat que encara pesen sobre la nostra memòria col·lectiva. El període colonial que el va succeir va causar també patiment i humiliacions”, diu el cap d’estat en una carta.

Durant la Conferència de Berlín del 1885, el Congo va ser declarat propietat privada del rei Leopold II (1835-1909), que el va administrar sota el nom d’Estat Independent del Congo fins al 1908, quan va passar a ser una colònia de l’Estat de Bèlgica fins a la seva independència, el 1960. Sota el mandat de Leopold II, hi va haver una explotació massiva dels recursos naturals del Congo per a la qual es va utilitzar la població com a esclava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia