Política

El PDeCAT preveu celebrar el 25 o 26 de juliol un Consell Nacional “decisiu” per l’encaix amb JxCat

Bonvehí aspira a evitar la dissolució del partit en ple enfrontament contra Puigdemont

Els consellers presos del PDeCAT retiren la proposta sobre l’ordenació de JxCat per evitar “tensions” al partit

El PDeCAT preveu celebrar el Consell Nacional el dissabte 25 o diumenge 26 de juliol, en la que serà una trobada “decisiva” per l’encaix amb JxCat.

Tal com ha pogut saber l’ACN, la direcció té marcades aquestes dates per reunir els consellers nacionals del partit, en una cita ordinària on el president, David Bonvehí, aspira a evitar la dissolució de la formació. La reunió -encara no s’ha convocat- servirà per desencallar l’endreça postconvergent i dirimir el futur del PDeCAT.

La direcció -Bonvehí hi té majoria- manté l’enfrontament amb Carles Puigdemont, que podria concretar els propers dies la seva proposta de crear una organització nova. Els crítics amb Bonvehí -liderats per Míriam Nogueras- confien tenir majoria al Consell Nacional.

Els afins a Bonvehí tenen l’objectiu d’arribar al Consell Nacional amb opcions per mantenir les sigles del partit. La direcció recorda que, de fet, la marca de JxCat pertany al PDeCAT, i que la formació de Puigdemont es va presentar a les eleccions del 2017 gràcies a una coalició entre CDC i el Partit Demòcrata. Tot i això, fonts de l’executiva neguen que es plantegin presentar-se amb la marca de JxCat en cas de trencament.

En acabar l’executiva extraordinària de divendres passat, el portaveu del partit, Marc Solsona, va insistir que les bases podrien debatre i votar “qualsevol” proposta que s’hi fes arribar. Els quatre exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn –empresonats– i Lluís Puig –a l’exili– van fer-ne arribar una a la direcció, que la majoria que hi té el sector de Bonvehí va rebutjar.

Tots quatre apostaven en una carta per convocar una assemblea constituent dels electes de JxCat –sense establir cap termini– i que passats sis mesos de la creació i la consolidació del nou partit, el PDeCAT debati si es manté o bé es dissol en la nova formació.


Els quatre exconsellers retiren la proposta per no generar “tensions”
Aquest dimecres els quatre dirigents han enviat una carta al president del partit per anunciar que retiren la proposta d’encaix a JxCat per no generar “tensió” dins el PDeCAT. “Després de la decisió de la direcció de divendres 26 de juny, entenem que la proposta que vam formular tots quatre com a membres de la Comissió Delegada ha decaigut. Així ho formalitzem amb aquest escrit”, diuen els quatre exconsellers. Turull, Rull, Forn i Puig volen “evitar” així que la iniciativa pugui ser un “objecte de tensió dins del partit”, ja sigui en assemblees territorials, sectorials o en el mateix Consell Nacional.

“És evident que a casa nostra hi ha visions diferents de com s’ha des desenvolupar el trànsit cap a un Junts per Catalunya enfortit i endreçat, totes elles visions legítimes que tindrem la possibilitat de defensar en positiu i al marge de cap tipus de confrontació interna al llarg de les properes setmanes”, afegeix la missiva.

“Estem convençuts que sigui quin sigui l’itinerari que esculli cadascun dels associats del PDeCAT, tots plegats mantindrem intacta la nostra voluntat de treballar per una Catalunya independent, moderna i de progrés, socialment justa, que tingui com a prioritat absoluta el benestar de les persones”, subratllen.

Tot apunta que la marxa enrere dels quatre exconsellers facilitarà que Puigdemont concreti els propers dies la seva proposta de crear una organització nova, que ha d’anar “més enllà” de JxCat i la Crida.

Mentrestant, continua la guerra oberta entre l’expresident i Bonvehí, que al seu torn manté converses amb la Crida i el seu líder, Jordi Sànchez. Els consellers presos i a l’exili, però, prioritzen la creació del nou espai polític al voltant del lideratge de Puigdemont.

L’expresident del govern aposta per crear una nova formació política que sumi “persones” i no sigles ni partits, de cara a les properes eleccions al Parlament. Els presos remarquen a la carta que han enviat a Bonvehí que seran els associats del PDeCAT -els crítics amb Bonvehí creuen tenir majoria a les bases- qui decideixin sumar-se o no a la nova organització.


El nou espai de JxCat
Aquest nou espai comptaria amb aquests militants del PDeCAT, els independents de JxCat -i el seu entorn-, i els membres de la Crida. De fet, Puigdemont vol anar “més enllà” dels electes actuals de JxCat a les diferents cambres. La passa enrere de Turull, Rull, Forn i Puig sobre la seva proposta precipitarà la constitució de la nova organització de Puigdemont. El dubte és en quin punt estaran les negociacions i com arribarà el PDeCAT al Consell Nacional del 25 o 26 de juliol.


Puig dona per fet el trencament
De fet, en una entrevista que El Punt Avui publicarà aquest dijous, Puig considera que després de dos anys i mig sense que s’hagi aconseguit l’encaix entres les dues forces polítiques “no queda temps” i les posicions estan molt “enrocades”. Segons ell, les JxCat “caminen cap al trencament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona