Política

Macron assumeix plens poders

El president francès força la dimissió del primer ministre Édouard Philippe, que li havia fet ombra en els últims mesos

Jean Castex, alcalde de Prada de Conflent, el substitueix a Matignon

Emmanuel Macron recupera l’estil del president omnipresent. El dirigent centrista va forçar ahir la dimissió del primer ministre, Édouard Philippe. Rumorejada des de feia mesos, la marxa de Philippe, que li havia fet ombra en els últims mesos, es va concretar. Tot i que des de la presidència francesa prometen un final de mandat marcat per un cert gir social i ecologista, el perfil del nou primer ministre resulta força similar al de l’anterior. Es tracta de Jean Castex, alcalde conservador de Prada de Conflent (Catalunya del Nord), de l’òrbita d’Els Republicans (LR, dreta). Més que una nova orientació política, el canvi de govern a França augura que Macron vol recuperar la iniciativa i situar-se en el centre de l’escena, amb la mirada posada en les presidencials del 2022.

“Tenim una relació de confiança que en certa manera és única en la Cinquena República”, assegurava Macron sobre Philippe en una entrevista publicada ahir en diferents diaris regionals. Filtrada des d’abans-d’ahir a la nit, s’hi mostrava ambigu, però, sobre el futur del primer ministre, que havia dirigit l’executiu des del maig del 2017: “Hauré de fer una elecció per afrontar un nou camí.” El president i el primer ministre van reunir-se cara a cara a primera hora del matí. Alea iacta est. Macron va obrir la porta de sortida a Philippe, després d’haver batut en popularitat el jove dirigent i la seva victòria a Le Havre, en l’únic triomf del macronisme en una gran ciutat en la segona volta de les municipals.

“El traspàs de poders que efectuem ha estat ràpid i no m’ha permès expressar la meva estima per cadascun dels ministres”, va reconèixer Philippe, visiblement emocionat, durant el seu discurs d’acomiadament al Palau de Matignon. “Avui el president de la República ha decidit que comença una nova etapa (...) marcada per un context nou i difícil”, va afegir Castex, que durant els últims mesos s’havia encarregat del desconfinament. Ara, amb Macron, conformarà un nou govern, els noms del qual seran anunciats abans del Consell de Ministres del 8 de juliol.

Format a l’Escola Nacional d’Administració (ENA), incubadora de les elits franceses, Castex no ha exercit mai com a ministre, però sí que era un dirigent conegut entre les altes esferes, sobretot en aquells càrrecs intermedis allunyats dels focus mediàtics, però de gran influència en l’exercici del poder. Havia estat secretari adjunt a l’Elisi durant el mandat de Nicolas Sarkozy i cap de gabinet de Xavier Bertrand, president de la regió del Nord-Pas-de-Calais i potencial candidat de LR en les presidencials del 2022.

“Amenaçat per la popularitat de Philippe, (Macron) deriva cada vegada més cap a un poder personal i autoritari”, va criticar el diputat conservador Éric Ciotti. Després de la irrupció dels ecologistes en la segona volta de les municipals, s’havia especulat que es marqués un perfil més progressista. Finalment, Castex encarna un cert continuisme.

“La direcció en què em vaig comprometre el 2017 continua sent la correcta; però aquesta no pot ignorar la crisi econòmica en què ens endinsem”, va dir Macron. En la seva entrevista en la premsa regional, marcava com a directrius el fet d’impulsar una “inversió massiva i sostenible” en el sector sanitari i protegir els joves i les persones grans. Amb aquests anuncis, junt amb la promesa feta dilluns d’adoptar la majoria de mesures de la Convenció Ciutadana pel Clima, el president intenta seduir en els àmbits social i mediambiental.

Tanmateix, es manté fidel a la seva política econòmica. Ahir confirmava la seva voluntat de recuperar la polèmica reforma de les pensions i reiterava la seva negativa a augmentar la fiscalitat a les grans fortunes. Més que un gir progressista, Macron intenta adaptar el seu projecte a la França postconfinament.

Un polític coneixedor de la realitat catalana

El nou primer ministre francès, Jean Castex és un bon coneixedor de la realitat catalana. Aquest alt funcionari de l’òrbita d’Els Republicans (LR, dreta), que parla un català més que fluid, tot i ser nascut a Occitània (Vic en Fesensac, 1965), és des del 2008 l’alcalde de Prada de Conflent, la capital de la comarca del Conflent, sota el Canigó, que va acollir bona part de l’exili català després de la guerra civil, amb personalitats com Pau Casals i Pompeu Fabra, i que és la seu històrica de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) des del 1968.

En la primera volta de les municipals, al març, va ser reelegit amb més del 75% dels vots. Com a alcalde de Prada no ha dubtat a participar en actes del catalanista Casal del Conflent, com en la inauguració de la nova seu de l’entitat, ara fa vuit mesos.

Després del referèndum de l’1 d’octubre, Castex va firmar un manifest per denunciar la violència policial contra els votants catalans. L’any passat va participar en actes d’alcaldes nord-catalans contraris a la repressió de dirigents independentistes. “Com a alcalde de Prada, no ha signat el manifest dels alcaldes, però penso que el comparteix”, va dir Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, en el seu compte de Twitter. Tanmateix, la periodista Júlia Taurinyà, exresponsable del Consell per la República a la Catalunya del Nord, recordava: “Tan bon punt va tenir responsabilitats a París, va retirar el seu suport.”

El nomenament de l’alcalde de Prada com a primer ministre francès va coincidir amb la presa de possessió de l’ultradretà Luois Aliot com a nou batlle de Perpinyà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia