Política

Figueres ajorna el debat per retirar la medalla al rei

La moció no es va presentar en el ple d’ahir i els seus impulsors ho posposen per a l’agost

Una qüestió tècnica hauria impedit fer arribar el text a tots els grups del ple

El rei emèrit Joan Carles I conservarà la medalla d’or de la ciutat de Figueres –com a mínim– fins al pròxim ple del mes d’agost. La moció que s’havia de debatre ahir en el ple de Figueres sobre aquesta qüestió finalment es va retirar de l’ordre del dia. La iniciativa havia estat impulsada per la CUP i el text havia de ser presentat conjuntament per la CUP-Guanyem Figueres, Esquerra Republicana de Catalunya i Canviem Figueres. Fonts d’aquestes formacions explicaven que, arran d’un error en l’enviament del text, no tots els grups havien rebut la moció ni havien pogut valorar-la.

De totes maneres quedava clar que les tres formacions de govern que impulsen aquesta moció no sumen prou vots perquè s’aprovi. També quedava clar que el quart soci de govern, el PSC, ara mateix no està disposat a retirar una medalla que havia atorgat precisament un alcalde socialista, Joan Armangué, el 1999. L’èxit de la moció quedava, doncs, en mans del grup de Junts per Figueres. Sense pronunciar-se sobre el vot, fonts d’aquesta formació explicaven que el pas previ per demanar retirar aquesta medalla és la comissió municipal del nomenclàtor, que no hauria estat consultada.

La retirada de la moció del ple d’ahir podria ser, doncs, l’oportunitat de polir els serrells perquè Junts s’afegeixi a la proposta; de passada, Junts (a l’oposició) també recolliria una oportunitat de posar en evidència les contradiccions internes de les formacions de govern. A Figueres, però, els intents anteriors per retirar aquesta medalla al rei emèrit fins ara no han prosperat pels vots en contra del PSC i l’antiga CiU.

Municipi turístic

Amb l’absència d’aquest punt que havia aixecat expectació, el ple d’ahir, telemàtic i marcat per un seguit de dificultats tècniques, va quedar en un llarg ordre del dia de tramitacions que no van generar extensos debats. L’excepció va ser el punt per sol·licitar la pròrroga per un període de quatre anys més de la qualificació de Figueres com a municipi turístic. Tots els grups hi van votar a favor, però Junts i Cs van reclamar que aquesta qualificació s’estengui al conjunt de la ciutat i no es limiti només al centre.

El ple va debatre també dues mocions més. La primera la presentava el grup de Junts per demanar el reforç del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). El text reclama que Figueres, que actualment disposa d’una ambulància les 24 hores i una altra de 12 hores, pugui tenir dues ambulàncies les 24 hores. Tot i que l’alcaldessa, Agnès Lladó, va defensar que l’equip de govern no hi votaria a favor perquè sindicats i la conselleria de Salut ja estan treballant en aquesta problemàtica, el text finalment es va aprovar per una diferència d’un vot favorable.

La segona moció, presentada per Cs, no va prosperar: proposava “pacificar la Rambla” i altres espais de la ciutat, els caps de setmana, en benefici de comerciants i hostalers. Ahir al matí, però, el govern municipal havia anunciat precisament que aquest estiu, durant els caps de setmana, la Rambla estaria tancada als cotxes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia