Política

Macron aparca el gir social

El primer ministre, Jean Castex, remodela el govern amb menys novetats de les esperades

La presència es limita a la nova ministra de la Transició Ecològica

La dreta sarkozista en surt reforçada

Ni un govern “d’unitat nacional” ni un gir progressista. El president francès, Emmanuel Macron, es manté ferm en la seva promesa original d’unir dirigents de centredreta i centreesquerra, amb una certa presència de la “societat civil”. Tres anys després, aquest principi ha sofert un cert desgast i ha vist com s’accentuava una altra tendència: la presència en l’executiu de l’entorn polític de Nicolas Sarkozy, amb qui el jove dirigent manté una relació més que cordial. Si divendres passat la designació com a primer ministre de Jean Castex, proper a l’expresident conservador, va sorprendre, ahir la gran novetat en la composició del nou govern francès va ser la designació de Roselyne Bachelot, de 73 anys, exministra de Sarkozy i Chirac, al capdavant de Cultura.

Després dels decebedors resultats de La República en Marxa (LREM, el partit presidencial) en la segona volta de les municipals i la victòria de llistes ecologistes en grans ciutats, s’havien multiplicat les especulacions sobre un gir social i verd. Finalment, el jove president aposta per la continuïtat. Així ho reflecteix l’elecció de Castex, un tecnòcrata conservador, al capdavant del govern i els canvis limitats anunciats ahir. Amb la remodelació del govern, Macron inicia la precampanya per al 2022 i ho fa amb la voluntat de fidelitzar una part de l’electorat conservador. Malgrat haver promès que “canviaria” al llarg del confinament, va anunciar la setmana passada que vol recuperar la polèmica reforma de les pensions i que descarta augmentar els impostos a les grans fortunes. “Durant les pròximes setmanes, hi haurà una mica de descentralització, una mica d’ecologia, però no es produirà cap gir significatiu. Es tracta de l’estratègia comunicativa”, advertia el politòleg Jérôme Sainte-Marie en una entrevista al diari L’Humanité.

Entre els 16 ministres més destacats, només hi haurà tres cares noves, encara que sí que es porten a terme alguns canvis de competències. La presència verda quedarà limitada a la nova ministra de la Transició Ecològica, Barbara Pompili. Aquesta exministra ecologista durant el mandat de François Hollande formava part des del 2017 del grup parlamentari de LREM.

En canvi, sí que es veu reforçat el bloc de la dreta sarkozista. A més de la designació de Bachelot, destaca la promoció de Gérald Darmanin, que passarà del Ministeri de Finances al de l’Interior. Hi substituirà Christophe Castaner, un dels dirigents menys populars en haver-se vist esquitxat en nombroses polèmiques sobre la violència policial. També ascendeix en la jerarquia Sébastien Lecornu, un fillol de Sarkozy que ara s’ocuparà d’Ultramar. Continuen en el seu càrrec els conservadors Bruno Le Maire (Economia) i Jean-Michel Blanquer (Educació), dos dels més populars. També seguirà al capdavant de Salut, Olivier Véran, que s’ha vist afavorit per la seva gestió de la crisi de la Covid-19.

A més, van confirmar-se els pronòstics sobre la no continuïtat de la responsable de Justícia, Nicole Belloubet, debilitada per les protestes dels advocats i també recentment per un presumpte escàndol per la falta d’independència de la fiscalia financera en relació amb el cas Fillon. La substituirà el mediàtic i polèmic advocat Eric Dupond-Moretti. Considerat un dels lletrats estrella en el país veí, Dupond-Moretti havia assumit la defensa en grans judicis com ara el de Bernard Tapie o del gihadista Abdelkader Merah. La seva incorporació representa el gran fitxatge procedent de la societat civil. També debutarà en la política la nova ministra delegada encarregada de la Igualtat entre Homes i Dones, Elisabeth Moreno (nascuda a Cap Verd), l’expresidenta de la multinacional HP a l’Àfrica.

El primer executiu de Castex estarà format per un total de 31 ministres i ministres d’adjunts. Les dones representaran un 53% dels seus integrants, però la majoria de carteres més importants continuaran en mans masculines. Avui a la tarda es farà el primer Consell de Ministres d’un govern que afrontarà el repte de gestionar el postconfinament i les crisis.

LES XIFRES

53
per cent
de les carteres ministerials són per a dones, però les de més pes continuen en mans masculines.
3
ministres
són les úniques cares noves de pes en el nou executiu francès.

El president ja contradiu Castex

Menys de tres dies després de la seva designació, el flamant primer ministre, Jean Castex, ja s’ha vist eclipsat per Emmanuel Macron. L’exalcalde de Prada de Conflent va indicar divendres que a mitjan d’aquesta setmana realitzaria el seu discurs de política general a l’Assemblée Nationale, per revelar les directrius del seu nou govern. Finalment, es va precisar ahir que aquest discurs tindrà lloc el 15 de juliol, l’endemà que Macron s’hagi pronunciat, “probablement en una entrevista televisiva”, durant la diada nacional. Això no reflecteix només un simple canvi de dates, sinó la voluntat del jove dirigent d’acaparar el protagonisme amb la mirada posada en les presidencials de 2022. “La meva personalitat no és compatible amb la d’un simple col·laborador”, es defensava abans-d’ahir Castex, en una entrevista al Journal du Dimanche, després que Macron li hagi imposat com a director de gabinet un home de confiança del president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona