Política

Torra: “Si alguna cosa no hem fet és aprofitar la gestió d’aquesta pandèmia per fer política independentista”

El president assegura que el seu govern “en aquests moments no té cap altra prioritat” que controlar els brots del Segrià

L’oposició condemna la gestió de la Covid-19 a les residències durant el ple monogràfic celebrat a Parlament

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha negat aquest dimecres que el seu govern hagi aprofitat la crisi del coronavirus per promoure el moviment independentista.

“Si alguna cosa no hem fet és aprofitar la gestió d’aquesta pandèmia per fer política independentista”, ha assegurat en el seu torn de rèplica al debat monogràfic del Parlament sobre la gestió que el govern ha fet de les residències durant l’epidèmia de Covid-19.

Torra ha defensat que la Generalitat “només” ha tingut com a objectiu de salvar vides i protegir la salut de la població. El president ha garantit aquestes continuaran sent les fites del seu executiu.

En relació al brot de coronavirus que afecta la comarca del Segrià, ha afirmat que “en aquests moments el govern de Catalunya no té cap altra prioritat que Lleida i el Segrià”. “Tenim un brot que ens preocupa i hi tornem a veure unes xifres que no voldríem veure mai”, ha constatat.

El president ha afegit que l’executiu gestiona aquesta situació “amb tota la serenitat del món” malgrat aquesta preocupació.

En aquest sentit, ha assegura que “en aquests moments no té cap altra prioritat que Lleida i el Segrià”.

En relació amb la gestió de la pandèmia a les llars d’avis, Torra ha defensat que el govern va “donar la cara en cada moment” i va reunir-se amb els responsables dels centres en les reunions “més dures” de la seva vida, ha dit. “En aquells dies foscos ens hi vam deixar la pell”, ha asseverat.

L’oposició acusa l’executiu d’abandonar les residències

Els grups de l’oposició han coincidit a criticar la gestió del govern, al qual han acusat de “fallar als catalans”, “negar” l’assistència sanitària a persones només per viure en residències i haver perjudicat al sistema per l’externalització de serveis, entre d’altres retrets.

La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, ha instat el govern a “aprendre dels errors” de la gestió de les residències catalanes durant la pandèmia “ara que els rebrots ja són aquí”. Roldan ha celebrat que el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, hagi “entonat el mea culpa”. No obstant això, ha criticat que el govern també hagi emprat “velles cantilenes de donar les culpes als altres”.

La dirigent taronja ha reconegut que “ningú estava preparat” per fer front al coronavirus i que “els governs han hagut d’actuar sobre la marxa, però ha assegurat que la Generalitat s’ha “centrat en l’autodeterminació”.

“Passaran a la història com el govern que, enmig d’una pandèmia mortal, rebutjava ajuda de la Unitat Militar d’Emergències (UME), deia que morien més persones perquè som a Espanya i veien conspiracions en el nombre de mascaretes”, ha deplorat. Per això, ha confiat que aquest ple sigui “el dia en que Catalunya va canviar el procés per la salut, el supremacisme per la igualtat i l’enfrontament per la unió”.

Roldán ha lamentat que el pla de contingència per a les llars d’avis presentat per El Homrani i la consellera de Salut, Alba Vergés, ahir dilluns ha arribat “tard” i “oblida la prevenció”. És per això que ha proposat un nou pla que passi per programes de suport emocional, per informar els familiars de la situació dels residents i per requerir l’ajuda d’unitats com la UME.

Canvi de model

El diputat del PSC-Units Raúl Moreno ha acusat el govern d’haver actuat tard a les residències, per haver “aprofitat la pandèmia per la lluita personal contra el govern espanyol”. I també per “haver construït un mur d’accés al sistema de salut públic” per als residents d’aquests centres. Segons Moreno, l’executiu “hauria de demanar, com a mínim, perdó” i també buscar solucions.

El diputat, que ha denunciat la sensació “d’abandonament” dels professionals per part del govern, ha advertit que el sistema residencial “no servirà” i ha advocat per una reforma de les residències de gent gran, amb una integració eficaç dels àmbits socials i sanitaris.

La portaveu adjunta de CatECP, Marta Ribas, ha lamentat la manca de “capacitat” de l’executiu per preveure la situació que es va donar i oferir una “resposta ràpida”. Segons ella, la gestió a les residències de gent gran durant la pandèmia ha estat “dolenta” malgrat admetre que no hi ha hagut mala voluntat.

Els comuns han exigit que el govern no torni a “repetir” la “incapacitat” per gestionar ara que es produeixen nous brots de coronavirus.

Ribas ha apostat per replantejar “ja” el model de les residències i ha exigit que s’impulsi una llei de concertació per “desmercantilitzar” el sector.

La CUP ha exigit un canvi de model en el gestió de residències públiques i ha advertit que l’actual és un model “fallit”. El diputat Vidal Aragonés ha advertit que les empreses privades prioritzen els beneficis i creu que només hi ha dos procediments per a fer-ho: “S’escanya als treballadors i s’empobreixen les condicions dels usuaris. No hi ha màgia”.

Aragonés ha instat el conseller Chakir El Homrani a aclarir “amb noms i cognoms” si algun responsable polític del govern espanyol “va fer perdre deu dies” en l’obtenció de material. “Aquesta manca de compres són vides humanes, i el poble necessita saber si hi ha algun responsable que ha provocat la pèrdua de vides humanes”, ha reblat.

El diputat de la CUP ha insistit que els elements que han provocat la “crisi” a les residències són previs a la pandèmia i els ha atribuït a l’aposta “històrica” per un model de gestió privada. En concret, el diputat ha carregat contra Mutuam, “dirigida per dos alts càrrecs d’un govern de CiU”. “Sembla que ningú es vol reconèixer en CiU ara, però ens preocupa quan alguns mantenen les mateixes pràctiques que el pujolisme”, ha etzibat.

El parlamentari de la CUP també ha denunciat les condicions de treball del personal en residències, per la manca de personal o per les “indicacions contradictòries, i també pels sous minsos. Aragonès ha recordat al govern que té eines per canviar les seves retribucions i ha reclamat que deixin de banda “l’aplaudiment de la política” i dotin de pressupost “un sector abocat a la crisi”. Amb tot, ha qüestionat “d’on sortiran els calers” que l’executiu s’ha compromès a posar en el sector.

El PP no demanar buscar els culpables a Madrid

De la seva banda, la diputada del PP Esperanza García ha posat en dubte els arguments del govern per justificar el traspàs de les competències en residències des del departament de Treball, Afers Socials i Famílies cap al de Salut. “Si tot funcionava tan bé, no seria necessari aquest canvi”, ha opinat.

Tot i que el conseller Chakir el Homrani ha assegurat que el traspàs buscava una presa de decisions “àgil i efectiva” i que els sanitaris “tinguessin un mar competencial clar per prendre decisions”, la diputada popular ha insistit que “hi havia alguna cosa que fallava i per això es va fer el canvi”.

García ha demanat “honestedat” al debat sobre com s’han gestionat les llars d’avis en ple brot de coronavirus i ha criticat “la cerca de culpables a centenars de quilòmetres lluny de les conselleries on requeia part de la responsabilitat”. La popular ha criticat la “fal·làcia repetida” de la falta d’inversió estatal a Catalunya en aspectes com la llei de dependència. Segons ella, això “no és veritat”, ja que l’Estat aporta “aproximadament un 51% del total de l’ajuda a la dependència”.

Coronavirus

El Homrani acusa comuns i PSC de tenir un doble discurs al govern i a l’oposició

ACN

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha acusat CatECP i PSC de “tenir un missatge quan són a govern i un altre quan són l’oposició” sobre la gestió de la pandèmia a les residències.

En el seu torn de rèplica al debat monogràfic que s’ha celebrat aquest dimarts al Parlament sobre aquesta qüestió, El Homrani ha llegit dues frases, una dirigida a socialistes i l’altra a comuns, que havien formulat la vicepresidenta Carmen Calvo i el vicepresident Pablo Iglesias, en què tots dos criticaven les formacions que “fan política” de les situacions viscudes en hospitals i residències i demanaven “responsabilitat”. “A mi aquesta dissonància de missatges em preocuparia”, ha dit El Homrani.

El conseller també ha retret a comuns i PSC que hagin criticat el govern per la gestió de la pandèmia als centres residencials però que no s’hagin referit al seu finançament. “Em sorprèn que no parlin de finançament tenint la responsabilitat que tenen al govern de l’Estat, s’agrairia que ho fessin”, ha incidit.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha carregat contra Ciutadans després que en la seva intervenció Lorena Roldán els advertís que “passarien a la història com el govern que, enmig d’una pandèmia mortal, rebutjava ajuda de la Unitat Militar d’Emergències (UME)”. “De veritat que creuen que la solució a la situació viscuda a les residències és l’exèrcit espanyol? Prou frivolitat, ja està bé”, ha respost Vergés.

La consellera demanat al Parlament que “faci servir la capacitat legislativa” per “conquerir drets”. “El Parlament pot votar o fer que passin coses”, ha resumit. Vergés ha advertit que es pot o bé avançar i fer que les proposicions de futur tirin endavant o bé “fer política inútil de cara a la ciutadania”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid