Política

La batalla pel fons anticrisi, un malson per a Sánchez

L’enfrontament amb els ‘frugals’ dificulta l’acord pel pla de recuperació

Els líders europeus reprenen els contactes bilaterals per preparar les negociacions

Amb vista a la cimera de divendres i dissabte sobre el fons anticrisi, els líders europeus comencen a moure fils amb reunions bilaterals per preparar el terreny per a les negociacions. Com a màxims responsables de les dues economies més damnificades per la pandèmia, el president espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre italià, Giuseppe Conte, van encetar ahir la roda de contactes per aconseguir la millor versió d’un paquet d’ajudes vitals.

Un influent grupet de països anomenats frugals no els ho posaran pas fàcil. Els Països Baixos, Suècia, Àustria i Dinamarca es resisteixen a crear un fons de recuperació amb 500.000 milions d’euros en transferències i 250.000 milions d’euros en préstecs aconseguits amb deute comunitari avalat per ells. Aquests grans contribuïdors al pressupost de la Unió Europea, sempre temorosos del malbaratament al sud, veuen amb mals ulls que es donin tants diners a fons perdut sense un fort control.

Això va ser precisament el que els va oferir la setmana passada el president del Consell Europeu, Charles Michel, per aconseguir el seu vistiplau. Una concessió que a Madrid i Roma no acaba d’agradar, però que tampoc ha generat gaire oposició perquè no implica ni rebaixar el volum de les ajudes ni tocar l’equilibri entre subvencions i crèdits, el que més els importa.

Ara bé, el que sí que intentaran espanyols i italians amb el suport de Portugal, Bèlgica i Grècia serà limitar al màxim les condicions per accedir a aquests diners i suavitzar el control d’on van a parar. També pressionaran per emportar-se el tros de pastís més gros possible, especialment ressentits pel fet que Polònia sigui el cinquè soci europeu més beneficiat malgrat la lleu recessió que viurà.

Sánchez i Rutte

Per començar a llimar diferències, Sánchez va viatjar ahir fins a la Haia per trobar-se amb l’home fort dels frugals, el primer ministre holandès, Mark Rutte. Més hàbil nedant en aigües europees, Conte ja va iniciar divendres la seva gira pel fons anticrisi a Holanda i ahir tenia una cita amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb qui Sánchez es reunirà demà.

Aquest cop tenen la dama de ferro d’Europa més a favor seu, però Merkel tampoc s’encararà frontalment als frugals a la recerca del consens. Així que espanyols i italians han de jugar bé les seves cartes en les maratonianes discussions que s’enceten divendres.

Fins ara, Sánchez no ha demostrat gaires aptituds negociadores a Brussel·les. Li van fer un bon gol en el repartiment d’alts càrrecs de la UE quedant-se Josep Borrell com a cap de la diplomàcia europea, una cadira poc influent internament. Però, a més, encara cou l’amarga derrota de la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, en l’intent d’apoderar-se de la presidència de l’Eurogrup.

Una recent desfeta que no augura gaires èxits en les converses sobre el paquet econòmic. La poca destresa per travar aliances i compromisos amb els socis de la UE pot passar factura al govern de Sánchez, que depèn en gran mesura de les ajudes europees per sortir indemne de la crisi. I on té més a perdre a canvi d’aquest flotador és en la imposició de dures exigències que recordin l’època de l’austeritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona