Política

Torrent reclama que s’investigui l’espionatge polític: “Durem a terme les accions polítiques i legals necessàries”

El president del Parlament pregunta al govern espanyol quina opinió té davant d’aquest cas

Creu que ha de servir per “posar fi a la guerra bruta contra l’independentisme”

El president del Parlament, Roger Torrent, ha reclamat que s’investigui i es “depurin totes les responsabilitats” per l’espionatge “per motius polítics” contra ell. “Durem a terme totes les accions polítiques i legals necessàries per arribar al fins de la qüestió”, ha afegit en una declaració institucional després que ‘El País’ i ‘The Guardian’ hagin publicat aquest dimarts que el mòbil de Torrent va ser espiat el 2019 per un programa que només poden comprar els governs. El president del Parlament s’ha dirigit directament al govern espanyol, com recull l’agència ACN, per preguntar-li la seva opinió sobre l’espionatge a un president d’un Parlament i ha conclòs que aquest cas ha de servir per “posar fi a la guerra bruta contra l’independentisme”.

“Per primera vegada s’acredita de forma concloent el que molts ja sabíem i veníem denunciant: a l’estat espanyol es practica l’espionatge contra adversaris polítics”, ha afirmat Torrent després de qualificar les informacions periodístiques de “gravetat extraordinària”.

Torrent ha apuntat que es impropi d’una democràcia que s’espiï de manera il·legal adversaris polítics i ho ha considerat com una evidència més d’una “causa general contra l’independentisme”.

Un fet que, segons ha afegit, “degrada” la democràcia de l’estat espanyol i, per tant, hauria de preocupar “enormement” el conjunt dels demòcrates.

Torrent s’ha preguntat a quanta gent es pot estar espiant actualment de manera “impune” i s’ha dirigit directament al govern espanyol: “Es reivindica com el més progressista de la història i no pot permetre que pràctiques d’aquest tipus quedin impunes”, ha afegit.

Pel al president del Parlament és una “exigència democràtica” que s’investigui aquest cas i ha preguntat al govern de Pedro Sánchez la seva opinió sobre el fet que s’investigui “per motius polítics” el president d’un parlament democràtic. “Si en tenia constància hauria estat còmplice d’un delicte i si no ho sabia, seria un símptoma molt preocupant de negligència política i desconeixement de presumptes pràctiques il·legals”, ha defensat. Davant d’aquesta situació, ha garantit que s’anirà fins al final perquè s’aclareixi tot.

El Govern central anima Torrent a denunciar el suposat hackeig del seu mòbil

Redacció

La portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha afirmat que l’Executiu no té constància que el president de Parlament, Roger Torrent, hagi estat víctima d’un hackeig i l’ha animat a posar la suposada intervenció del seu mòbil en coneixement de l’autoritat judicial perquè s’investigui.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero ha assenyalat que correspon a l’autoritat judicial investigar si aquest hackeig s’ha produït i en quines circumstàncies, i ha recordat que qualsevol intervenció d’un mòbil a Espanya requereix prèvia autorització judicial.

Montero ha respost així en ésser preguntada per la investigació realitzada per El País i The Guardian, que indica que el mòbil de Torrent va ser atacat el 2019 amb Pegasus, un programa espia desenvolupat per la companyia israeliana NSO que només poden comprar Governs i forces de seguretat amb el propòsit de combatre el crim i el terrorisme.

La portaveu de l’Executiu ha assegurat que s’ha assabentat del cas poc abans d’entrar a la roda de premsa i ha insistit que, davant la sostracció d’un mòbil o la sospita d’un hackeig, cal presentar la corresponent denúncia perquè s’investigui, com fan tots els ciutadans.

Al marge d’aquesta precisió, Montero s’ha limitat a mostrar el seu respecte a les actuacions que puguin realitzar les forces de seguretat o l’autoritat judicial.

El Ministeri de l’Interior nega qualsevol relació amb l’empresa creadora del sistema utilitzat en l’espionatge a Torrent

ACN

El Ministeri de l’Interior defensa que no ha contractat mai els serveis de l’empresa israeliana NSO que desenvolupa el programa Pegasus amb el qual ha estat presumptament espiat el president del Parlament, Roger Torrent.

Fonts del ministeri encapçalat per Fernando Grande-Marlaska asseguren que “ni el Ministeri de l’Interior, ni la Policia Nacional, ni la Guàrdia Civil han tingut mai cap relació amb l’empresa NSO i, per tant, mai han contractat cap dels seus serveis”. “Les actuacions de les forces i cossos de seguretat de l’Estat s’emmarquen sempre en l’escrupolós respecte a la legalitat”, diuen les mateixes fonts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona