Política

Sánchez accepta renúncies en el fons europeu

Culmina la seva gira europea desplaçant-se a França i Suècia

Reconeix que tots hauran de fer concessions

Pedro Sánchez va reconèixer ahir que tots els governs de la Unió Europea, fins i tot el de l’Estat espanyol, hauran de fer renúncies per aconseguir un acord respecte del fons europeu de recuperació. El president del govern espanyol va culminar la seva gira europea desplaçant-se a Suècia i França abans del Consell Europeu de divendres i dissabte a Brussel·les, en què les negociacions s’auguren llargues i tenses sobre una mesura clau en la resposta comunitària a la crisi de la Covid-19.

“Si retardem la resposta, també retardarem la recuperació, i això és una cosa que no ens podem permetre”, va assegurar Sánchez, després d’haver-se reunit a la residència de Harpsund amb el primer ministre suec, Stefan Lövfen, un dels més reticents a acceptar transferències als països del sud d’Europa. El dirigent socialista va desplaçar-se a la tarda a la capital francesa, on el va rebre a l’Elisi el president francès, Emmanuel Macron. Madrid i París defensen una posició gairebé idèntica respecte del fons de reconstrucció, dotat de 750 mil milions d’euros: 250.000 dels quals serien préstecs i 500.000 representarien ajudes finançades a través d’un endeutament comú de la UE i de les quals es beneficiarien sobretot Itàlia i l’Estat espanyol, els més afectats per la pandèmia.

Després que la crisi sanitària accentués els egoismes nacionals, l’acord entre Macron i Angela Merkel del 18 de maig va calmar les tensions europees. La cancellera alemanya acceptava, aleshores, l’endeutament comú i 500.000 milions d’ajudes (en lloc de préstecs). La majoria d’executius donen suport al pla de reconstrucció, malgrat les reticències d’Holanda, Àustria, Dinamarca i Suècia. El club dels “frugals” podria obtenir com a concessions una reducció del futur pressupost de la UE, una menor contribució dels països contribuïdors nets i que es reforcin les condicions per rebre les ajudes del fons de reconstrucció.

Davant unes negociacions que es preveuen tenses, els dirigents europeus han multiplicat els contactes. Sánchez va reunir-se dilluns amb l’holandès Mark Rutte a la Haia, l’endemà amb Merkel a Berlín i va concloure la gira europea dimecres amb les seves trobades respectives amb Lövfen i Macron.

Castex dona detalls de la reconstrucció francesa

El primer ministre francès, Jean Castex, va detallar ahir el pla de 100.000 milions d’euros amb què el president Emmanuel Macron vol reactivar l’economia. “La crisi ha revelat de manera evident les nostres dificultats i deficiències, fins i tot en l’interior de l’Estat. La crisi també ha evidenciat les debilitats de la nostra economia”, va assegurar el flamant primer ministre, designat el 3 de juliol, en el seu discurs de política general a l’Assemblée Nationale. Castex va precisar que invertiran 40.000 milions per impulsar la indústria i així ser un país “menys dependent dels socis estrangers”. També inclourà cap a 20.000 milions per a la transició ecològica. A més, va anunciar la creació d’una comissió general del pla per afavorir la planificació econòmica.

L’exalcalde de Prada de Conflent va reivindicar la voluntat d’impulsar una descentralització de l’Estat francès. “Totes les creacions de noves places de funcionaris es produiran [...] en els serveis departamentals (províncies)”, va dir. I va anunciar l’elaboració d’una nova llei a la tardor “contra els separatismes”, un concepte sinònim a França d’islamisme radical i d’altres formes de comunitarisme racial.

L’Assemblée Nationale va atorgar la confiança a Castex amb 345 vots a favor, 177 en contra i 43 abstencions. Un suport inferior a l’obtingut pel seu predecessor, Édouard Philippe, fet que reflecteix el desgast de la majoria macronista per les escissions a La República en Marxa i unes relacions més tenses amb els socis centristes del MoDem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona