Política

Patacada sense precedents

La Covid-19 enfonsa l’economia de la zona euro

El PIB espanyol registra la pitjor caiguda, un 18,5% el darrer trimestre

Sánchez diu que el moment més crític “ja ha passat” i que ara toca la recuperació

La factura per la Covid-19 suma xifres vertiginoses a Europa, especialment a l’Estat espanyol, on, en el segon trimestre, el producte interior brut (PIB) va retrocedir un 18,5% respecte al primer (un 15,6% a Catalunya), fet que col·loca el país en una situació històrica i davant d’una nova recessió.

És la pitjor caiguda de tota la zona euro, que veu desplomar-se el PIB un 12,1% el trimestre passat, contra l’11,9% el conjunt de la Unió Europea (UE). Tant en un cas com en l’altre, es tracta del retrocés més gran des que es van fer els primers registres, el 1995, segons va informar ahir l’oficina d’estadística comunitària, l’Eurostat. Darrere de l’Estat espanyol, se situen Portugal (14,1%), França (13,8%), Itàlia (12,4%) i Alemanya (10,1 %).

La contracció econòmica entre l’abril i el juny ha estat tres vegades superior a la registrada en el primer trimestre de l’any, que va ser del 3,6 % a l’àrea de la moneda única i del 3,2% en els Vint-i-set. Tot i que les mesures per contenir la pandèmia van començar a aplicar-se a mitjan març, va ser a l’abril quan es van decretar els confinaments i restriccions més estrictes a Europa, que van provocar un enorme descens de l’activitat econòmica. Les mesures només es van començar a relaxar parcialment a mitjan maig.

Tot i que es tracta de la pitjor contracció trimestral des que van començar els registres de l’Instituto Nacional de Estadística el 1970, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va voler treure gravetat a les xifres. Va reconèixer que “el confinament tan estricte per doblegar el virus” va provocar la “caiguda inèdita” de l’economia, però va indicar alhora que el moment més crític ja “ha passat” i que “després de la resistència va venir la reactivació”. “Ens hem de centrar ara en la recuperació econòmica”, hi va afegir Sánchez, que confia que amb la represa s’estableixin “pilars més sòlids” en l’economia.

Impacte sobre l’ocupació

La frenada del consum privat, la inversió i les exportacions i importacions són a l’origen de l’enfonsament econòmic a Europa, encapçalat per l’Estat espanyol. “El descens ha estat relativament semblant entre països, amb Alemanya, França i Itàlia registrant baixades d’entre un 10% i un 14%. Però Espanya és un cas a part, preocupant”, comenta l’analista d’ING Bert Colijn.

La diferència en el ritme de la recuperació respecte a Itàlia o França és més gran del que s’esperava i “amb algunes mesures de reobertura que han estat revertides en alguns llocs durant el tercer trimestre, Espanya sembla dirigir-se cap a una caiguda prolongada”, hi afegeix l’analista.

Tot i que molts dels indicadors d’activitat econòmica que van començar a desplomar-se a l’abril van anar repuntant al maig a mesura que s’anaven alleujant els confinaments, en molts punts de la UE s’estan registrant rebrots del virus, fins ara localitzats, que fan témer una reintroducció de les restriccions que freni la incipient recuperació. A més, els experts alerten que, durant els pròxims mesos, es notarà més l’impacte sobre l’ocupació i podrien augmentar les fallides empresarials. Això es farà evident quan els estats comencin a retirar el suport públic aportat durant la fase més crítica de la pandèmia, mentre que podrien sorgir també dificultats en el sector bancari. “Aquests factors podrien prolongar-se un temps i impossibilitarien una recuperació ràpida cap als nivells de PIB previs al Covid-19”, diu Colijn.

Pel que fa a Alemanya, principal economia de la UE, el PIB es va enfonsar el trimestre passat un 10,1%, una caiguda sense precedents des de la postguerra, superior al 9% anticipat pels analistes i dos cops més gran que els pitjors registres de la crisi financera. Aquestes dades arriben l’endemà que es conegués la caiguda del PIB dels Estats Units –un 33%– al nivell més baix des de la Gran Depressió.

De cara al 2020, les previsions de la Comissió Europea, corregides després de la pandèmia, preveuen una recessió d’un 8,3 % a la UE i d’un 8,7 % a la zona euro i un retorn del creixement el 2021, que, amb tot, no permetrà recuperar encara els nivells de riquesa del 2019.

LES XIFRES

12,1
per cent
ha caigut el PIB de la zona euro durant el trimestre d’abril a juny. Al conjunt de la UE, un 11,9%.
8,7
per cent
de caiguda pel 2020 preveu la Comissió Europea per a la zona euro. Per al conjunt de la UE, un 8,3%.

Més avisos contra Catalunya

Redacció

Ja són més d’una desena els països europeus que imposen restriccions o recomanen no viatjar a Catalunya pels rebrots de Covid-19. Dinamarca ha estat l’últim a recomanar que els viatgers procedents de Catalunya, Aragó i Navarra es facin un test a la tornada al país. Tot i alertar de les “altes taxes d’infecció”, el govern danès no desaconsella viatjar a aquests territoris, cosa que sí fan Alemanya i França en el cas de Catalunya. Al Regne Unit, la recomanació de no viatjar és a tot l’Estat i s’imposa una quarantena de 10 dies. A Finlàndia, l’aïllament als viatgers provinents de l’Estat és de 14 dies i a Noruega, de 10. Irlanda imposa una quarantena de 14 dies als viatgers provinents de l’Estat, igual que Lituània, Estònia i Letònia, que a més desaconsella viatjar-hi. El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties considera que Catalunya, Aragó i Navarra són “zona vermella” en registrar més de 120 casos de Covid-19 per 100.000 habitants els darrers 14 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia