Política

Torra demana l’abdicació de Felip VI i denuncia les complicitats en la fugida

Acusa el govern espanyol d’encobrir el rei emèrit i exigeix que aclareixi el seu paper

Reclama un ple extraordinari al Parlament perquè faci palès el rebuig

El president de la Generalitat, Quim Torra, va exigir ahir al govern espanyol que doni explicacions sobre el paper que ha tingut en la “fugida tolerada” de Joan Carles I. El president va expressar la seva “absoluta estupefacció” pel fet que s’hagi permès marxar de l’Estat “a algú sobre qui pesen indicis d’una corrupció immensa”, i va exigir “responsabilitats” a l’executiu, a qui acusa fins i tot d’haver facilitat una operació que ha estat “programada”. “Exigim explicacions de manera urgent per la cobertura donada”, etzibava després del consell executiu, mentre preguntava expressament pel rol que ha tingut la vicepresidenta Carmen Calvo en l’escapada. “El PSOE, Podems i els comuns seran còmplices si no han fet res per evitar-la”, repetia Torra, que posava en dubte el seu compromís, i el del rei actual, en la lluita contra la corrupció. El president també tenia dures paraules per a un “règim borbònic que s’esllangueix i està en fallida” i que “fa segles que s’hauria d’haver extingit”, i es feia creus dels ciutadans “còmodes en el paper de súbdits”, així com dels “propagandistes que mantenen la ficció de reis, prínceps i princeses en ple segle XXI”. “Demano a Felip VI que no allargui més l’agonia borbònica i abdiqui”, concloïa.

Torra ha sol·licitat al president del Parlament, Roger Torrent, un ple extraordinari per abordar una “posició comuna” davant la crisi de la monarquia i el “gravíssim escàndol” que suposa que un govern hagi “encobert” la marxa d’un presumpte corrupte. “Davant d’això la situació puja de nivell, i espero resolucions al màxim de compartides”, desitjava Torra, que confia que el ple es pugui celebrar demà mateix.

Fonts del Parlament, en tot cas, asseguraven ahir que s’està “estudiant” i que “segurament” avui es notificarà la convocatòria, ja que d’entrada Torra havia demanat una compareixença, i després va canviar la petició per un ple monogràfic. En l’última sessió, el 21 de juliol, de fet, el Parlament ja va aprovar les conclusions de la comissió d’estudi del 155, entre les quals es demanava l’abdicació a Felip VI.

Òmnium vol cerca internacional

Òmnium Cultural va exigir ahir que s’activi una cerca internacional de Joan Carles I, i va presentar davant el Tribunal Suprem una petició urgent perquè adopti mesures cautelars. L’entitat, que fa un mes hi va presentar una querella criminal per corrupció i blanqueig que encara no s’ha admès a tràmit, insta que se’l citi se seguida i se li prengui declaració com a investigat. A més, exigeix que, si no s’informa del seu parador, s’activi la unitat de policia judicial per buscar-lo, i que s’adverteixi el rei emèrit que una incompareixença pot provocar una ordre de detenció i l’activació dels mecanismes de cooperació policial i jurisdiccional internacionals. “La justícia espanyola ens torna a demostrar la seva escandalosa arbitrarietat. Està de braços plegats i permet que el Borbó es fugui impunement sense retre comptes”, denuncia el vicepresident Marcel Mauri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia