Política

El govern espanyol culpa Torra del retard en el reinici de la taula de diàleg

Montero mostra “disponibilitat absoluta” a l’agost i li retreu que abans vulgui veure Sánchez pels fons europeus

El president insisteix a fixar l’ordre del dia

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va assegurar ahir que té “disponibilitat absoluta” perquè la mesa de diàleg amb Catalunya se celebri aquest mateix mes d’agost, però va posar en dubte que el president Quim Torra vulgui que es reuneixi abans de les eleccions catalanes. “Hem tingut disponibilitat absoluta el mes de juliol, que era la primera temptativa, i en tenim a l’agost”. “No pot mantenir gaire temps aquesta situació de sí però no”, va assenyalar, tot constatant que ERC també ha dit que sí a la mesa i ara ja només falta que “el govern es posi d’acord sobre el que vol”, en uns dubtes que ella atribueix al període preelectoral. Montero va refermar la seva aposta pel diàleg i perquè hi hagi les “reunions oportunes” per avançar, tot i que va admetre que les posicions del seu govern estan molt allunyades del que planteja la Generalitat, i no va donar cap senyal que es moguin el més mínim. Tot i això, es conjurava retòricament a “ser capaços de pacificar una situació que ha durat massa temps”.

Montero, a més, es burlava de la petició de Torra de mantenir aquesta mateixa setmana una reunió amb Pedro Sánchez per al repartiment de fons europeus, i qualificava d’“esperpent” que, segons ella, ara la Generalitat “demani que li transmetin en privat” –Torra el que ha demanat és negociar-los bilateralment– els continguts del que es va parlar en la conferència de presidents de divendres passat, a la qual el president no va anar per evitar riscos en el desplaçament i no blanquejar la monarquia. “No té ni cap ni peus, és absurd”, repetia la portaveu espanyola, que en tot cas mostrava la predisposició de Sánchez a parlar amb ell “de totes las matèries que consideri importants i que tinguin interès, però no subscriurà reunions sense cap sentit i per pur caprici”.

Torra respon

Les paraules de Montero no van trigar a rebre resposta del mateix Torra a Twitter, ahir al matí: “Senyora Montero, em temo que està equivocada”, li etzibava d’entrada, mentre li recordava que el govern “sempre” està disposat a reunir-se en una taula de negociació. Això sí, on hi hagi un “ordre del dia” que inclogui dos punts: les condicions i la data del referèndum d’autodeterminació de Catalunya i l’amnistia dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

LA FRASE

Falta que el govern català es posi d’acord sobre el que vol: reunir la taula de diàleg, sí o no?
María Jesús Montero
portaveu del govern espanyol

LA DATA

26.02.20
es va reunir
per primer i últim cop la mesa de diàleg entre governs, encapçalada pels respectius presidents.

Aragonès: “Que diguin dia i hora”

El vicepresident, Pere Aragonès, es va alinear amb el president Torra i, en una visita a la conca d’Òdena, va deixar clar que el govern s’asseurà amb la condició que hi hagi dos punts sobre la taula: el dret a l’autodeterminació i l’amnistia, com a solució davant una repressió que continua. “Que diguin dia i hora, i hi serem”, va etzibar. En aquest sentit, va tornar a demanar a l’executiu espanyol que “deixi de buscar excuses” i va proclamar que el govern de Catalunya “està a disposició en la lluita per la llibertat de Catalunya, l’amnistia i el dret a l’autodeterminació”. “Això mai fa vacances i hi estarem sempre a punt”, concloïa Aragonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona