Política

Torra insta Podem a deixar el govern o a sotmetre la monarquia a referèndum

El president exalça que el Parlament hagi estat l’única institució que ha posat en qüestió la figura del rei

ERC i la CUP també censuren el paper dels comuns

Amb més d’una hora i mitja de retard com a conseqüència de la durada que va tenir la junta de portaveus prèvia, Quim Torra es va parapetar ahir al migdia darrere el faristol del Parlament per iniciar un discurs que, en essència, va ser una esmena a la totalitat de la monarquia espanyola. Amb referències recurrents a la tradició del republicanisme nostrat, i amb alguna citació a Valle-Inclán que va suscitar una pugna dialèctica fugaç amb el lider de Cs, Carlos Carrizosa, el president català va aprofitar, també, la seva intervenció en el ple extraordinari per debatre sobre la fugida del rei emèrit, per rebatre el paper que han jugat Podem i, per extensió, els comuns en aquest escàndol. “Com pot un republicà quedar-se de braços plegats davant el que ha passat?”, va ser la pregunta retòrica que es va fer Torra adreçant-se a la bancada morada. Alhora, també va censurar que pràcticament les úniques mostres de desaprovació públiques per la conducta de Joan Carles per part de càrrecs de Podem hagin estat els “escarafalls” llençats a través de Twitter i, davant d’això, va instar a una resposta més contundent.“L’única protesta responsable i que entendria la ciutadania és que tots els membres del govern central que estiguin en desacord amb el que ha passat, és que dimiteixin immediatament”, va manifestar el cap de l’executiu català, que, com a alternativa a priori menys traumàtica, va proposar que els de Pablo Iglesias forcin un referèndum sobre la monarquia.

Tant en el seu discurs introductori com també en la rèplica posterior a la resta de partits, Torra també va ser insistent a l’hora de denunciar les complicitats institucionals o mediàtiques que hi ha hagut, i encara hi ha, per encobrir les suposades corrupteles de Joan Carles I. I en aquesta tessitura, i davant les crítiques d’alguns grups sobre la idoneïtat de fer un ple sobre aquesta matèria en lloc de centrar esforços i energies a lluitar contra la pandèmia, el president de la Generalitat va valorar que el Parlament hagi estat “l’única institució en tot l’Estat espanyol que s’està qüestionant el que ha succeït”.

En els successius discursos de la resta de formacions independentistes, també va destacar aquesta desaprovació cap a la posició dels comuns i del seu referent estatal. “El progressisme espanyol ja no l’esperem, si no ha reaccionat ara ja no ho farà mai”, va exposar Sergi Sabrià (ERC), mentre que Natàlia Sànchez (CUP), com Torra, els va retreure que hagin alçat la veu de manera merament estètica. “Ens decep que únicament pengin vídeos a les xarxes. No estan al sofà de casa, sinó al govern de l’Estat”, va recordar.

LA FRASE

Tot allò que va començar amb Felip V ara s’ha d’acabar amb Felip VI. Els catalans no tenim rei
Quim Torra
president de la generalitat

“Compareixerem en el cas del 3%”

Un dels principals nexes que es va entrellaçar en totes les intervencions crítiques cap al rei emèrit que ahir es van fer des del Parlament són les greus acusacions de corrupció que pesen sobre ell. El president Quim Torra a ERC, la CUP i els comuns van coincidir a censurar les pràctiques fraudulentes –com ara el cobrament de comissions– que haurien comès una figura, el monarca, que gaudeix d’una situació més que privilegiada. I davant d’això, com va destacar Torra, els afers que impliquen la monarquia “no tenen dimensió privada” sinó que són qüestió d’Estat. L’oposició també va treure l’argument de la corrupció, però en aquest cas per vincular-la a l’executiu català a través, sobretot, de la trama del 3% que implica l’antiga Convergència. Més enllà de recordar aquestes acusacions, el PSC també va interpel·lar el cap de l’executiu sobre la petició del vicepresident Pere Aragonès perquè la Generalitat comparegui com a acusació en aquesta causa judicial. “I tant que ho farem, aquest govern no defensa la corrupció”, va respondre el president Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona