Política

Detenen a Hong Kong el magnat Jimmy Lai acusat de conspiració estrangera

Pequín empresona una de les seves “bèsties negres” mediàtiques

El Regne Unit adverteix la Xina que cal que es mantingui la llibertat d’expressió

El magnat i fundador del diari prodemocràtic Apple Daily, Jimmy Lai, va ser arrestat ahir al matí a casa seva per “conspiració estrangera, expressió de paraules sedicioses i frau”, segons va informar el mateix diari. Juntament amb Lai, dos dels seus fills grans i quatre membres més de la direcció del grup que publica el diari també van ser arrestats acusats d’incomplir la llei de seguretat nacional. Els detinguts estarien acusats de violar l’article 29 de la llei de Seguretat, que prohibeix conspirar amb un país estranger o amb una institució, organització o individu per fer una guerra, arreglar unes eleccions o provocar odi entre els ciutadans de Hong Kong cap als governs locals i centrals per mitjans il·lícits. Els encausats podrien enfrontar-se a penes d’entre tres i deu anys o ser condemnats a cadena perpètua per “un delicte de caràcter greu”.

En el mateix instant, dos-cents policies entraven a la seu de l’empresa editora i la redacció per fer un escorcoll en què fins i tot han posat en fila els redactors del mitjà i han regirat les pertinences personals de cadascun d’ells, segons imatges que han compartit a les xarxes socials. Tot i això, l’editor de l’Apple Daily, Ryan Law, va declarar que el mitjà continuarà “com sempre” i va assegurar que els arrestos no els intimidaran.

“Sempre he pensat que podria ser enviat un dia a la presó per les meves publicacions o per les meves crides a la democràcia a Hong Kong. Però per unes piulades, i perquè es diu que amenacen la seguretat nacional de la poderosa Xina? És tota una novetat, fins i tot per a mi.” Amb aquestes paraules premonitòries a les pàgines del New York Times del 29 de maig, l’endemà de l’adopció de la llei de Seguretat de Hong Kong per l’Assemblea Nacional Popular xinesa, Lai ja denunciava les intencions de Pequín. Fa tan sols unes setmanes, el magnat va assegurar en una entrevista en el mitjà digital Hong Kong Free Press que estava preparat per anar a la presó.

Jimmy Lai és un personatge controvertit a banda i banda de la frontera xinesa: de nacionalitat britànica i taiwanesa, pels hongkonguesos és l’únic magnat capaç de criticar sense embuts el règim totalitari xinès i defensar la causa democràtica. Per Pequín, Lai és considerat una de les principals bèsties negres mediàtiques, un “traïdor” i el principal instigador de les protestes prodemocràtiques dels darrers anys a l’excolònia britànica.

Per la seva banda, un portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers britànic va advertir la Xina que cal mantenir la llibertat de premsa a Hong Kong i va assegurar que la llei no es pot utilitzar per silenciar l’oposició. L’International Press Institute, una xarxa mundial d’editors, executius de mitjans de comunicació i periodistes defensors de la llibertat de premsa, va condemnar vehementment l’arrest de l’executiu mediàtic de Hong Kong i els altres detinguts. El coordinador del programa del Comitè per a la Protecció de Periodistes a Àsia, Steven Butler, va dir que el seu procés “confirma els pitjors temors que la llei s’utilitza per reprimir l’opinió crítica, en favor de la democràcia i la restricció de la llibertat”.

Els EUA incomoden la Xina amb una visita a Taiwan

Caces xinesos van travessar ahir la línia imaginària que divideix l’estret de Taiwan, el mateix dia en què va començar la visita oficial a l’illa del càrrec nord-americà de més rang en més de quatre dècades. La caserna general de les forces aèries de Taiwan va assegurar que aquesta “invasió deliberada destrueix la situació actual a l’estret de Taiwan”, i “danya greument la seguretat i l’estabilitat a la regió”. La visita en qüestió és la del secretari de Sanitat i Serveis Humans dels Estats Units, Alex Azar, el funcionari estatunidenc de més rang que visita l’illa des del 1979, any en què Washington va trencar les seves relacions oficials amb Taipei –informals des de llavors– després de reconèixer la República Popular de la Xina i establir llaços formals amb Pequín. Azar es va reunir amb la presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen, a qui va transmetre un “missatge de ferm suport a Taiwan” per part president nord-americà, Donald Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia