Política

La UE no reconeix la victòria de Lukaixenko

Certifica que “les eleccions no van ser justes ni lliures” i insta al diàleg per assolir “una solució pacífica”

Imposarà sancions “selectives, no contra el poble”

El dirigent bielorús no cedeix, i eleva el to i la repressió

Les eleccions del dia 9 d’agost a Bielorússia, que van tornar a donar la victòria al president Aleksandr Lukaixenko amb el 80% dels vots, “no van ser justes ni lliures, ni van complir els estàndards internacionals. No les podem reconèixer”. Així de contundent es van mostrar la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, per resumir la cimera urgent de líders de la Unió Europea (UE) sobre la “cada cop més preocupant” situació a Bielorússia. Els líders europeus atenien així la crida de la candidata opositora, Svetlana Tikhanóvskaia, qui des de l’exili lituà els instava a no validar la victòria de Lukaixenko. El neguit s’estén per les cancelleries, especialment dels països de l’est europeu –com Polònia, Hongria i la República Txeca– que van tornar a reclamar un diàleg intern que, almenys per ara, no és factible i que impossibilita cap paper de mediació europea: “Lukaixenko es nega a posar-se al telèfon”, va afirmar Angela Merkel.

De moment, la cimera europea va llançar un missatge inequívoc de suport a la ciutadania: “La UE manté la seva solidaritat amb el poble bielorús i no acceptem la impunitat”, va afirmar Michel, que també va denunciar la “brutalitat” contra els manifestants tot demanant-ne una investigació. Michel també va respondre al Kremlin [vegeu peça] per haver negat que les protestes tinguessin a veure amb la “geopolítica”, sinó amb la idea que “el futur dels bielorussos ha de ser decidit pels bielorussos”. I va afegir: “És important que Moscou i Brussel·les donem suport a tots els esforços per arribar a una solució pacífica.” A més de decidir una posició política conjunta, la Unió Europea també va acordar la imposició de “sancions selectives, no a tot el poble bielorús”, sinó a un “nombre destacat” de persones considerades responsables del frau electoral i la violència contra els ciutadans, que ja preparen els serveis del Consell Europeu. En paral·lel, la UE destinarà 50 milions d’ euros de suport al sector sanitari, serveis socials i empreses bielorusses per la pandèmia.

Milers al carrer

A l’interior del país, la situació és “difícil”, va reconèixer Merkel. L’executiu bielorús continua l’ aposta per la repressió, negant-se alhora al diàleg. Milers de persones van continuar ahir sortint als carrers del país per protestar pel recompte, els detinguts i els morts i ferits, mentre moltes indústries continuen aturades en vaga.

Lukaixenko no va dubtar a elevar ahir una mica més les amenaces contra l’oposició organitzada i els ciutadans. Un dia després d’ordenar la mobilització de les tropes a la frontera occidental, va assegurar: “Hem de prendre mesures i no dubtarem a desplegar el nostre exèrcit i equips en direcció” a un desplegament de les tropes de l’OTAN a la província de Grodno, limítrof amb Polònia i Lituània. A més, va encarregar al Ministeri de l’Interior que s’asseguri que “no hi hagi disturbis” a la capital, Minsk. Segons ell, “la gent s’ha cansat, vol pau i tranquil·litat”. A més de prohibir l’entrada de disset periodistes estrangers, el president bielorús ha encomanat als serveis secrets que detinguin els líders dels opositors i els seus “canals de finançament”, afirmant que molts manifestants cobren. I a la UE li va etzibar que malgrat “oferir negociacions i converses, alhora continua impulsant la seva agenda”.

No reconegueu els resultats. Lukaixenko ha perdut tota la legitimitat a ulls del poble i del món
Svetlana Tikhanóvskaia
CANDIDATA OPOSITORA A LA PRESIDÈNCIA
És una batalla per l’espai postsoviètic... El més important és evitar qualsevol tipus d’ingerència
Dmitri Peskov
PORTAVEU DEL KREMLIN

LES FRASES

Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC
Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC
Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC
Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC
Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC
Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC
Impedirem l’entrada de mercenaris, armes, municions i recursos per al finançament dels disturbis
Aleksandr Lukaixenko
PRESIDENT ELECTE DE BIELORÚSSIA
Lukaixenko es nega a posar-se al telèfon... però continua allà, i un diàleg nacional hauria d’incloure’l
Angela Merkel
CANCELLERA ALEMANYA

Per Moscou, és “un afer intern”

Públicament, el Kremlin ha mantingut un perfil baix respecte a la crisi fins ara, malgrat que Lukaixenko n’ha buscat el recer tot assegurant que manté converses diàries amb Vladímir Putin. Coincidint amb la cimera europea, Rússia va sortir ahir en tromba a advertir que no té intenció de tolerar que la influència de l’OTAN i de la UE se li acostin gaire.

El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, va ser clar: “Ens alarma l’intent d’aprofitar les dificultats internes que té Bielorússia, el poble bielorús i els seus dirigents, per posar-hi cullerada. I no sols això, sinó per imposar als bielorussos l’ordre que consideren adequat els actors externs”, va dir a la televisió. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assenyalar un hipotètic enemic exterior, perquè “s’observen intents d’ingerència directa” que són “inadmissibles” perquè la crisi és “un assumpte intern de Bielorússia”. Peskov hi va afegir: “Cal fer tot el necessari per crear les condicions que permetin mantenir la situació dins del marc legal amb la finalitat de permetre el diàleg necessari.” Per Rússia, el suport europeu no té a veure “amb els drets humans o la democràcia” sinó amb la “geopolítica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Guerra a Gaza

Israel es prepara per a l'operació a Rafah

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona