Política

Biden promet llum en la foscor

L’exvicepresident dels EUA mostra la cara més enèrgica després d’acceptar l’encàrrec de ser el candidat a la Casa Blanca

Els demòcrates plantegen els comicis com una batalla entre la certesa i el caos

Joe Biden va viure el moment que esperava des de petit, probablement el discurs més important de tota la seva carrera política. Després de gairebé mig segle de servei públic, i amb 77 anys, l’exsenador i exvicepresident arribava al cim: per fi és oficialment candidat a la presidència dels Estats Units. “Accepto la nominació amb gran honor i humilitat”, va dir des d’un escenari sense públic –només una vintena de periodistes–, ja amb tot enllestit per a la batalla contra Donald Trump i amb un objectiu concret: recuperar l’ànima dels EUA, que els demòcrates creuen que s’ha perdut amb l’actual administració nord-americana.

Biden és l’escollit per a aquesta lluita pràcticament moral entre el bé i el mal, la certesa de l’experiència i el caos. En definitiva, en paraules del ja candidat, entre “la llum i les tenebres”.

La pandèmia del coronavirus no només ha afectat la convenció del Partit Demòcrata, sinó que s’ha convertit en la metàfora perfecta de la incapacitat de l’administració de Trump per afrontar les crisis i fer la feina que li pertoca des de la Casa Blanca. “Ha fracassat en el seu deure més bàsic: protegir-nos”, va etzibar Biden. “I això, amics, és imperdonable”, hi va afegir.

Però no només és la mala gestió, sinó l’ambient “fosc” que es viu al país. “Hi ha massa ira, massa por, massa divisió”, va analitzar el líder demòcrata, convençut que és “un dels moments més difícils” de la història.

Durant els quatre dies de convenció demòcrata, el partit s’ha dedicat a pintar el panorama actual com un infern del qual cal sortir com més aviat millor, i l’única opció és amb una figura com Biden, “decent”, familiar, ple d’empatia. Tot allò que diuen que li falta a Trump. “Jutgeu l’actual president pels seus fets”, va demanar Biden, i va recordar que a les paperetes, més enllà del viratge radical en polítiques i visió de futur, també hi apareixeran “el caràcter, la compassió, la decència, la ciència i la democràcia”.

En forma

Els analistes van assenyalar que va ser, probablement, un dels millors discursos de l’extensa trajectòria política de Biden. Enèrgic per esvair els dubtes sobre el seu estat físic, implacable per silenciar els que diuen que s’adorm i no s’assabenta de res, presidenciable per contrarestar un mandatari que poques vegades compleix amb el que s’espera del líder de la primera potència mundial.

No va citar Trump, però no va caldre. Les crítiques van ser constants, a còpia de cops i reclams. “No assumeix responsabilitats, refusa liderar, culpa la resta [dels problemes], idolatra els dictadors i escampa les flames de l’odi i la divisió”, va enumerar el candidat demòcrata.

Contra aquest present tan obscur i tenebrós, Biden va recuperar el missatge de fe i confiança de Barack Obama. “L’amor és més poderós que l’odi; l’esperança, més poderosa que la por. La llum, més poderosa que la foscor. I aquest és el nostre moment. Aquesta és la nostra missió”, va concloure, erigit en el líder d’un exèrcit per recuperar l’ànima perduda que ha d’estar “unit” per posar fi a “l’era de les tenebres” que va arribar el dia que Trump va posar un peu al Despatx Oval.

No hi va haver pluja de globus, però sí focs d’artifici en el colofó de la primera convenció virtual de la història, atípica, distòpica, sense crits ni aplaudiments, però que deixa el Partit Demòcrata amb bones sensacions i amb l’objectiu acomplert: presentar un partit unificat, obert a tots aquells que temen per la direcció dels actuals Estats Units, amb una parella electoral enèrgica i que transmet esperança, i amb un candidat reforçat i amb les idees clares.

L’altre missatge és la necessitat vital de sortir a votar. Una crida d’emergència especialment important en aquest cicle electoral davant les barreres de la pandèmia, i un imperatiu fonamental per a uns demòcrates que volen evitar repetir l’error de fa quatre anys.

La rèplica republicana començarà dilluns, amb un conclave del qual encara no se sap gairebé res més enllà que Trump acceptarà ser el candidat a la reelecció dijous des de la Casa Blanca.

LES FRASES

[Trump] ha fracassat en el seu deure més bàsic: protegir-nos
Hi ha massa ira, massa por, massa divisió
Joe Biden
candidat demòcrata a la presidència dels estats units

Correus garanteix el vot postal

L’escàndol i la preocupació per la situació del sistema de correus dels EUA va viure ahir un nou capítol amb la compareixença del director del servei postal nord-americà, el polèmic Louis DeJoy, davant un comitè del Senat per explicar les raons dels canvis que vol aplicar a la institució i de la decisió de fer marxa enrere en algunes de les mesures que havia anunciat per retallar despeses –amb la conseqüència d’alentir el processament de cartes i paquets–, i, especialment, per respondre reiterades preguntes sobre si l’assalt de l’administració de Trump tindria algun efecte en el vot per correu previsiblement massiu en les eleccions del novembre. DeJoy va tranquil·litzar els senadors assegurant que les paperetes electorals es tractaran amb prioritat extrema, molt abans que els paquets de missatgeria ràpida, una pràctica que s’ha aplicat en les darreres eleccions. Tot i això, va recomanar als ciutadans que votin amb molta antelació per assegurar que tot arriba a temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona