Política

Milers de tailandesos desafien la monarquia

Els manifestants reclamen canvis a la institució

La crítica a la corona és un tema tabú i és perseguida per la llei

Milers de persones es van manifestar, ahir a Bangkok, per demanar reformes en la institució monàrquica i la dimissió del primer ministre tailandès, Prayut Chan-ocha. La protesta d’ahir, la més multitudinària d’ençà que van començar les mobilitzacions, ara fa dos mesos, suposa un desafiament obert al rei tailandès, Maha Vajiralongkorn, i frontal a la institució monàrquica, que és un tabú al país i, a més, està perseguit per llei.

Després d’acampar durant tota la nit a l’esplanada de Sanam Luang, els organitzadors, seguits per milers de persones, es van dirigir a la històrica residència dels reis per fer arribar una carta a Vajiralongkorn, que viu la major part de l’any a Alemanya, en què li demanaven reformes democràtiques i de la mateixa monarquia. Els manifestants van ser bloquejats per un fort dispositiu de seguretat, però van deixar que l’activista estudiantil Panasaya Rung Sithijirawattanakul sobrepassés el cordó policial i lliurés el document al cap de la policia metropolitana, Phukphong Phongpetra.

La marxa va estar plena de gestos amb una gran càrrega simbòlica. A primera hora del matí, un grup de manifestants va col·locar a l’esplanada que hi ha al davant del Gran Palau una placa daurada en record de la revolució de Siam del 1932 i la caiguda de la monarquia absolutista, que ja existia en un altre lloc, però que va desaparèixer misteriosament el 2017.

Iniciat a les xarxes socials, el moviment estudiantil ha aconseguit que el debat sobre la monarquia surti al carrer i que se n’hagi començat a parlar obertament en llocs públics. A diferència de les anteriors protestes prodemocràtiques, també organitzades per estudiants, aquesta vegada s’hi ha sumat gent de més edat, incloent-hi un nombre important dels anomenats “camises vermelles”, seguidors de l’ex-primer ministre Thaksin Shinawatra, que va ser apartat del càrrec amb un cop d’Estat de què, dissabte, es va commemorar el 14è aniversari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia