Política

Sánchez i Ayuso acorden una treva pel virus

Els governs estatal i madrileny creen un grup conjunt de seguiment de la pandèmia

El president espanyol reconeix que el país té al davant unes “setmanes complicades” però assegura que amb “unitat” se’n sortirà

Escepticisme a Madrid en l’inici de les restriccions selectives

Després de setmanes de picabaralla per la gestió sanitària, Pedro Sánchez i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, van acordar ahir reforçar la cooperació en la lluita contra la pandèmia i crear un “espai de cooperació” per afrontar –en paraules del cap del govern espanyol– “una batalla epidemiològica, no ideològica”.

“Som aquí per donar suport, per ajudar, no per tutelar ni avaluar, i encara menys per suplantar una administració”, va declarar Sánchez en roda de premsa conjunta amb Ayuso. Tots dos van pactar la posada en marxa d’un Grup Covid-19, format per totes dues administracions, que es reunirà setmanalment per coordinar i planificar respostes contra la pandèmia.

El grup, que va començar a treballar ahir mateix, funcionarà, segons Sánchez, sota el principi de coordinació, “mai de jerarquia”, per la voluntat del govern estatal de respectar l’àmbit competencial de les comunitats autònomes. Estarà format pels ministres de Sanitat i Política Territorial, Salvador Illa i Carolina Darias, i el conseller de Sanitat i el vicepresident regionals, Enrique Ruiz Escudero i Ignacio Aguado.

Sánchez va insistir en el missatge d’unitat per frenar el virus i va oferir a Ayuso efectius de les forces armades, cossos policials i mitjans addicionals de rastreig, de desinfecció, logístics, sanitaris i de reforçament de la capacitat hospitalària.

“Disposició total”, va proclamar el president espanyol, que va garantir respostes proporcionades en funció dels “escenaris” de la pandèmia i la seva evolució. Sánchez va admetre que el país està immers en la “segona onada” de la malaltia i va demanar col·laboració a la ciutadania “Tenim al davant unes setmanes complicades”, però “units ho aconseguirem”, va assegurar.

El president del govern espanyol va demanar deixar de banda les lluites “partidistes” i va explicar que no va oferir l’estat d’alarma a Ayuso perquè ja ho va oferir a tots els presidents autonòmics.

La presidenta madrilenya, per la seva banda, va reivindicar una llei orgànica per a pandèmies que serveixi de “paraigua” a les comunitats autònomes, i va atribuir a la idiosincràsia de la comunitat la situació que pateix. Ayuso es va mostrar convençuda que les disposicions que van entrar en vigor ahir a la capital –el confinament selectiu en 37 àrees sanitàries, una mesura que afecta més de 800.000 ciutadans– tindran resultats en les pròximes dues setmanes. A més de la llei orgànica sobre pandèmies, també va demanar que es facin tests a les persones que entrin a la capital a través de Barajas per “protegir” els ciutadans madrilenys i una estratègia de mobilitat a escala estatal. També es va mostrar preocupada per la falta de metges i personal d’infermeria, un problema, va dir, que afronten totes les comunitats autònomes.

Quant a les mesures que ahir van entrar en vigor per frenar la propagació del coronavirus, molts dels veïns afectats posen en dubte la seva eficàcia. Per contra, el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va afirmar que les mesures suposen un “pas endavant important”.

Berlín veu “fora de control” la pandèmia a Espanya

El ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, va advertir ahir del perill que l’increment de casos de Covid-19 a Europa acabi afectant el país. En una entrevista a la ràdio pública nacional Deutschlandfunk, Spahn va explicar que el preocupa “la dinàmica” d’Alemanya, però també la dels “veïns immediats” com ara França, Àustria i els Països Baixos. “Tots aquests països tenen una incidència [de coronavirus] molt més gran que la nostra”, va dir Spahn, que es va referir també a l’Estat espanyol dient que, en aquest país, “la dinàmica sembla que no està controlada”.

Els EUA rectifiquen sobre la transmissió aèria del virus

Els centres de control i prevenció de Malalties (CDC) dels EUA van retirar ahir del seu web una informació que indicava que el contagi de Covid-19 es produeix per via aèria, per la inhalació de les gotetes o partícules que emet una persona contaminada quan respira, parla, esternuda, tus o riu. L’agència, que informa i educa l’opinió pública per prevenir contagis de malalties, va assegurar que havia penjat aquesta guia “per error” i va recuperar l’anterior, que indica que els contagis es produeixen, principalment, entre persones en contacte estret.

Itàlia imposa test obligatori als que arribin de París

Itàlia ha aprovat un decret que obliga a fer el test del coronavirus a qui arribi de París i d’altres zones de França amb alta circulació del virus. Aquestes zones s’afegeixen a l’Estat espanyol, Grècia, Croàcia i Malta, respecte a les quals ja era vigent aquesta obligatorietat.

Quarantenes “inhumanes” a l’Amèrica Llatina

Amnistia Internacional denuncia la detenció de milers de persones en centres de quarantena obligatòria a Veneçuela, El Salvador i Paraguai. Molts són immigrants, refugiats o amb pocs ingressos, obligats a fer quarantena “en condicions insalubres i, de vegades, inhumanes”.

Tunísia multiplica per 10 els contagis en tres mesos

Tunísia va superar ahir els 10.000 positius de Covid-19 enmig d’una corba ascendent que l’ha dut a multiplicar per 10 els contagis i a triplicar les morts lligades a la malaltia en menys de tres mesos. La zona més afectada és la capital, Tunis, i la seva àrea metropolitana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona