Política

Les negociacions entre la UE i el Regne Unit per definir la relació futura entren en una setmana clau

La ronda de converses coincideix amb l’ultimàtum perquè els britànics esmenin la llei que incompleix l’Acord de Retirada

La Unió Europea i el Regne Unit afronten una setmana decisiva per a la seva relació futura. La novena i última ronda de negociacions comença aquest dimarts i s’allargarà durant quatre dies en què les dues parts intentaran apropar posicions en els punts més conflictius, que continuen sent la competència justa, la pesca i la governança.

Des del març no s’ha fet cap avenç en aquestes qüestions, que se sumen a altres àmbits a discutir com la cooperació judicial o el comerç. A poc més de tres mesos perquè el Regne Unit es desvinculi definitivament de les estructures i legislacions europees, la novena ronda de converses coincideix amb l’ultimàtum als britànics perquè esmenin la llei que incompleix l’Acord de Retirada abans de finals de setembre.

La competència justa és una de les qüestions que més allunyen l’acord. La Unió Europea vol que el Regne Unit apliqui uns estàndards en matèria d’ajudes d’estat o regulació social i laboral semblants als europeus perquè tem que una relaxació d’aquestes regles provoqui una distorsió al mercat i doni a les empreses britàniques avantatges competitius davant les europees. Al seu torn, els britànics defensen la seva sobirania per definir aquestes qüestions.

En el capítol pesquer, la Unió Europea vol tenir una relació semblant a l’actual, mentre els britànics defensen negociar les quotes anualment.

Malgrat que uns dies abans de l’inici de les converses des de la part europea no s’ha volgut ser “ni optimista ni pessimista” sobre aquesta nova ronda de converses, ambdues parts han reiterat el seu objectiu d’assolir un acord durant el mes d’octubre. Aquesta data deixaria marge per a les necessàries ratificacions d’un acord que hauria d’entrar en vigor l’1 de gener.

Aquesta ronda de converses també coincideix amb l’ultimàtum que la Comissió Europea va donar al govern britànic per esmenar la llei que incompleix disposicions de l’Acord de Retirada sobre Irlanda del Nord. L’executiu comunitari va instar a fer-ho a tot estirar a finals de setembre, però el govern britànic s’hi nega malgrat haver reconegut que incompleix el dret internacional.

Un dia abans de l’inici de la novena ronda de converses, el vicepresident de la Comissió Europea Maros Sefcovic ha insistit a demanar al Regne Unit la retirada de les disposicions que incompleixen l’Acord de Retirada. Malgrat oferir consens a Londres, Sefcovic ha reiterat que estan preparats per prendre accions legals si els britànics no respecten l’acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona