Política

Publiquen la resolució contra la inhabilitació de Torra

Apareix al BOPC el text aprovat per JxCat, ERC i la CUP en què li mantenen la confiança i no reconeixen la legitimitat de la sentència del TS

Demanen al govern una resposta antirepressiva

La resolució adoptada el 30 de setembre passat en el ple del Parlament, amb el vot favorable de JxCat, ERC i la CUP, amb la qual la cambra “manté la confiança en el Molt Honorable Senyor Quim Torra com a president de la Generalitat” i declara que “no reconeix com a legítima la sentència del Tribunal Suprem de la seva inhabilitació” ja és oficial un cop ahir es va publicar al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC). El text és el compendi de les dues propostes que es van aprovar en la sessió en què es va acomiadar el 131è president i en la qual no va participar el PSC i Ciutadans en va marxar abans de les votacions després d’haver intentat sense èxit que la mesa refusés la possibilitat de votar la proposta que van presentar conjuntament JxCat i ERC, precisament per la referència que s’hi feia al Suprem.

Les últimes resolucions polítiques publicades del Parlament fent referència al reconeixement del dret a l’autodeterminació, a la desobediència institucional i a la reprovació de la monarquia i de Felip V arran de la resposta a la sentència del judici de l’1-O, van ser portades pel govern espanyol a consideració del Tribunal Constitucional (TC) per la via de l’incident d’execució de sentència adduint que es vulneraven fins a tres sentències i cinc interlocutòries des del 2016 del mateix TC. Precisament, en el text d’aquesta resolució publicada es recullen aquests exemples i d’altres (aplicació de l’article 155, investidures fallides, denegacions de permisos penitenciaris...) fins a arribar a gairebé una quarantena –en l’apartat que correspon al text de la CUP– per denunciar “una legislatura marcada per la intromissió dels aparells de l’Estat, però també per les mateixes limitacions de les institucions per fer-hi front”. Sí que es fa referència en tres ocasions al dret a l’autodeterminació, però assegurant que sense el seu reconeixement el moviment que n’és favorable “no s’aturarà”, o quan parlen de “fomentar un acord nacional” per fer-lo possible, juntament amb l’amnistia, les llibertats i els drets civils i socials.

Tampoc en aquesta ocasió el cap dels lletrats del Parlament va decidir ometre alguns dels acords del text com va apassar a l’agost amb les resolucions sobre la monarquia aprovades en el ple en considerar que contravenien els advertiments del TC.

Cop a les institucions

Davant el que consideren que pot significar un precedent en la història de Catalunya “contra la llibertat d’expressió i la llibertat política”, demanen al govern català una “resposta antirepressiva” que “no s’ha de centrar exclusivament a gestionar la inhabilitació com un mer tràmit administratiu”.

La resolució carrega contra la fiscalia i la Junta Electoral Central (JEC) i qualifica la sentència de “cop a les institucions de Catalunya per part de l’alta magistratura del poder judicial”.

LA DATA

30.09.20
va ser el ple
en què es va aprovar la resolució que manté el reconeixement a Torra com a president.

Decisió del TC sobre el recurs

El ple del Tribunal Constitucional (TC) decideix avui l’admissió a tràmit del recurs d’empara que ha presentat Quim Torra contra la seva inhabilitació i sobre la seva petició de suspendre-la com a mesura cautelaríssima. En el seu recurs, l’advocat de Torra, Gonzalo Boye, argumenta que la suspensió de la condemna és necessària per evitar el “dany irreparable continuat” que la seva execució causaria tant a Torra com a terceres persones.

D’aquesta manera, en el cas que s’admeti el recurs i no es concedeixi la cautelaríssima, s’obrirà una peça per resoldre sobre la mesura cautelar –que demana també la suspensió de la pena–, però ja amb audiència de les parts. També reclamarà que es declarin nul·les les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del desembre del 2019 i la del Suprem del 28 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia