Política

Trump rebutja que el debat amb Biden sigui virtual

El president acusa els organitzadors del cara a cara de voler protegir el seu oponent i l’acte queda en suspens

Els vicepresidenciables s’enfronten en una discussió civilitzada però irrellevant

El contagi per coronavirus de Donald Trump posava en risc la celebració del pròxim debat presidencial contra el candidat demòcrata Joe Biden, i l’organització va arribar a una solució: que l’enfrontament fos virtual, amb el moderador a la seu escollida (Miami) amb els ciutadans que faran les preguntes, i els candidats, connectats per videoconferència. Tot i això, no fa l’efecte que l’acte se celebri.

La proposta no va ser del gust del president, que va respondre de manera contundent: en aquestes condicions, renuncia a participar-hi. En aquest 2020 esquizofrènic, el rebombori va passar molt de pressa: en menys de mitja hora s’anunciaven les noves mesures i Trump, amb despit, deia que no hi aniria perquè no era “acceptable”, ho veia com una “pèrdua de temps”. Per acabar de lligar-ho, va acusar l’organització de prendre decisions “per protegir Biden”, sense especificar com ni per què aquests podrien tenir aquest interès a protegir el seu rival.

Fer un debat virtual no seria cap novetat: el 1960, John F. Kennedy i Richard Nixon ja van protagonitzar un debat televisat amb el primer a Nova York i el segon a Los Angeles. I no seria la primera vegada que Trump es negués a participar en un debat electoral. A principis de 2016, quan encara era un magnat estrafolari que volia ser candidat, va declinar aparèixer en un dels multitudinaris enfrontaments de les primàries republicanes.

Aquest cop, l’estratègia serà la mateixa. L’equip de campanya per a la reelecció del mandatari va anunciar que “declinava” ser en un debat que va definir com una “trista excusa per salvar Joe Biden” i que, per contraprogramar-ho, organitzaran un míting.

Davant la negativa de Trump, els responsables de campanya demòcrates de Biden van informar que ell tampoc hi assistirà i es va suspendre de facto l’acte. L’equip de Biden veu en la decisió republicana el temor de Trump d’enfrontar-se a les preguntes dels ciutadans, i va demanar que es conservi el format en el següent debat, programat per al dia 22, quan suposadament Trump ja no serà contagiós. L’equip de campanya de Trump es va mostrar favorable a passar el debat al dia 22 i fer el que estava previst aquell dia, el 29 d’octubre, però l’equip de Biden va recordar al president que no pot posar i treure debats com li plagui.

Mosca protagonista

Tot l’embolic va servir per deixar en l’oblit el debat entre aspirants a la vicepresidència fet la matinada abans, un enfrontament tebi sense grans moments i civilitzat, un contrast enorme amb el primer xoc entre Trump i Biden. El vicepresident Mike Pence i la senadora Kamala Harris van evitar la pugna directa, esquivant preguntes i tancant-se en discursos apresos: mentre la demòcrata definia la gestió del coronavirus com “el pitjor fracàs” de la història, el republicà va defensar l’actuació del govern.

El debat va ser tan insuls que només quedaran en el record els dos minuts que una mosca es va posar al cap de Pence.

El contagi va ser una “benedicció”

L’ànsia de Donald Trump per fer de la necessitat virtut en el tema del coronavirus l’ha dut a dir que el seu contagi és una “benedicció”. Sense el positiu, va assegurar el president nord-americà, no hauria pres un còctel experimental d’anticossos que, segons diu, el van fer “sentir increïble de manera immediata”. Les accions de l’empresa que el fabrica, Regeneron, ja han pujat un 10% a la borsa, després que anunciés que el distribuirà arreu.

Desencadenat, el president continua difonent mentides sobre el virus, com el fet que “si l’agafes i millores, llavors ets immune”. Contrari a les recomanacions dels metges, ha abandonat l’aïllament i treballa des del Despatx Oval, més hiperactiu que mai a les xarxes, mentre es felicita per estar “essencialment net” d’infecció tot i que encara pren esteroides. “He tornat perquè soc un espècimen físic perfecte”, va dir, sense cap bri d’ironia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona