Política

Els demòcrates consoliden un sòlid avantatge sobre un Trump que no defalleix

Les enquestes mantenen la intenció de vot en el 53% per a Biden enfront del 41% per al republicà

El president “ja no és contagiós” i es proclama “immune”

A 22 dies de les eleccions a la presidència dels Estats Units i respecte de l’agost passat, la intenció de vot no ha variat. I, ara per ara, la partida la continua guanyant el Partit Demòcrata amb el tàndem de candidats, Joe Biden i Kamala Harris (vicepresidenta), enfront dels republicans Donald Trump i Mike Pence.

Un sondeig, fet públic ahir, de la cadena ABC News i el diari The Washington Post apunta que el 53% dels votants registrats té intenció de fer-ho pels demòcrates enfront del 41% pels republicans. És a dir, que l’avantatge de Biden és llarg, de 12 punts i és el mateix que en el sondeig dels mateixos mitjans l’agost passat. Una anàlisi basada en diverses tendència dels darrers catorze dies de la cadena britànica BBC ofereix un resultat quasi idèntic: 52% per a Biden i 42% per a Trump.

Ara bé, cal recordar que en les eleccions presidencials nord-americanes guanya la partida no qui treu un major nombre absolut de vots. Ja li va passar, el 2016, a Hillary Clinton, que avantatjava Trump en les enquestes, tot i que no amb tanta amplitud com ara Biden, i, de fet, va aconseguir 3,2 milions de vots més, però no va obtenir la majoria dels electors assignats a cadascun dels estats, que són els que asseguren la presidència després en el col·legi electoral. Calen almenys 270 electors per esdevenir president. De moment i segons els diferents sondejos, els estats que poden inclinar-se a favor d’un o de l’altre aquest cop són clarament favorables a Biden.

L’enquesta també apunta que el 29% dels electors ha pensat en l’economia a l’hora de decidir qui votaria, i en aquest camp Trump avantatja per sols un punt Biden en gestió. Li segueixen la Covid-19 (15) i la criminalitat i seguretat (8%). En gestió de la pandèmia, el 55% confia en Biden i un 38%, en Trump.

L’actual president, però, no dona res per perdut i avui serà en el primer acte fora de la Casa Blanca –a Florida– i després de superar la Covid-19. Així almenys ho ha confirmat, el cap de setmana, el seu metge particular: “El president compleix amb els criteris per a la interrupció segura de l’aïllament. Les mostres PCR d’aquest matí demostren que ja no es considera un risc de transmissió per a d’altres”, va dir. El mateix Trump va assegurar, ahir: “Soc immune i estic en molt bona forma. Em sento fantàstic!”

LA XIFRA

3,2
milions de vots
més va aconseguir, el 2016, Hillary Clinton, que també liderava les enquestes sobre Trump.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona