Política

“Han de demanar perdó a Companys”

El govern exigeix a l’Estat una reparació al president afusellat pel franquisme

Es multipliquen els homenatges

El govern català va exigir ahir a l’espanyol un acte de contrició solemne per l’assassinat del president Lluís Companys avui fa 80 anys. “Va ser un crim d’estat que exigeix ser reparat per l’Estat amb la mateixa fermesa que Alemanya va demanar perdó pels crims del nazisme”, va etzibar el vicepresident, Pere Aragonès, en un senzill però emotiu acte d’homenatge que li van retre conjuntament l’executiu i el Parlament de Catalunya, que el polític lleidatà havia presidit també. “Els presidents Kohl i Mitterrand van demanar perdó per la seva deportació en nom d’Alemanya i França. Cap president espanyol ha fet mai un gest semblant”, denunciava el president del Parlament, Roger Torrent. La consellera de Justícia, Ester Capella, també retreia que encara ara resti impune l’exhibició de simbologia feixista –exigia que s’inclogués l’enaltiment del franquisme al Codi Penal–, i instava el govern espanyol a “desmarcar-se” de la “pulsió” que conserva l’Estat profund “d’aconseguir als despatxos el que no aconsegueix a les urnes”, i que aprovi una llei d’amnistia per als presos i exiliats polítics actuals. Capella també es mostrava ferma en la idea de treure el monument franquista de Tortosa, tot i que correspondria a l’Estat fer-ho.

Al matí, al Tarròs, poble natal de l’expresident, Capella havia presidit l’acte de reobertura de l’Espai Lluís Companys, com es diu des del juliol el centre d’interpretació obert el 2014, al qual en els pròxims mesos es donarà un nou impuls amb la signatura d’un conveni entre la direcció general de la Memòria Democràtica, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Tornabous. Hi destinaran un total de 240.000 euros fins al 2024 per dinamitzar-lo amb la contractació d’una persona, l’adquisició de nous equips i mobiliari i una major difusió.

L’acte principal, això sí, serà aquest matí, quan es faran les tradicionals ofrenes d’institucions, partits i entitats a la tomba de Companys al cementiri de Montjuïc i al fossar del Castell, on va ser afusellat. A trenc d’alba, ERC havia de celebrar la marxa de clavells de cada any, però ahir la va haver de suspendre per les mesures contra la Covid-19. A la tarda, Capella lliurarà a la família el document del govern que certifica la nul·litat del consell de guerra a Companys, a més d’una de les llambordes Stolpersteine en record dels deportats pel nazisme, que es col·locarà a la plaça de Sant Jaume, ja amb el permís de l’Ajuntament de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia