Política

Brussel·les recela de la reforma judicial de Sánchez

La CE segueix “amb atenció” els plans del govern de PSOE i Podem per renovar el CGPJ

Avisa que la proposta no pot comprometre la independència de la justícia ni polititzar l’òrgan

Els plans del govern de Pedro Sánchez per superar el bloqueig del Partit Popular a la renovació de la cúpula judicial generen reticències a Brussel·les. En un to que no denota gaire complicitat, la Comissió Europea va avisar ahir que segueix amb “atenció” la proposta per reformar la llei sobre el nomenament del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

“És important assegurar que el CGPJ no sigui percebut com un òrgan vulnerable a la politització”, defensava ahir el portaveu de la direcció general de Justícia, Christian Wigand, en resposta a les preguntes de la premsa. Davant la negativa del PP a permetre el relleu a la cúpula judicial, en funcions des de fa dos anys, l’executiu del PSOE i Podem ha iniciat els tràmits per esquivar el bloqueig reduint la majoria parlamentària necessària.

Populars i Ciutadans han posat el crit al cel pel fet de ser relegats a un segon pla a l’hora de triar els magistrats que governaran la judicatura, i ja piquen a la porta d’Europa per demanar ajuda. El líder del PP, Pablo Casado, amenaçava ahir de portar als tribunals europeus i al Consell d’Europa la reforma si Sánchez no la retira.

Veient com d’encès està el debat polític espanyol entorn del poder judicial, l’executiu europeu va optar ahir per enviar un avís a PSOE i Podem: Europa els vigila. No és que s’oposi a la seva proposta, però Brussel·les adverteix que qualsevol canvi d’aquesta envergadura i sensibilitat s’ha de fer respectant la independència judicial. També va recordar que les reformes judicials s’han de fer consultant abans els actors rellevants i la Comissió de Venècia, un òrgan consultiu sobre dret constitucional.

Brussel·les no entra a valorar els plans de Sánchez, però l’extens full informatiu de línies vermelles que va emetre ahir és un clar indicador que a la capital europea veuen amb recel la iniciativa. El que preocupa principalment és que el xoc entre govern i oposició per la renovació del CGPJ acabi posant en perill la independència del sistema de justícia.

Pressió per la renovació

Amb tot, va ser la mateixa Comissió Europea qui va instar les autoritats espanyoles a renovar d’una vegada la cúpula judicial. En el seu primer informe sobre els punts dèbils de les democràcies europees, la Comissió Europea va lamentar que encara no s’hagi nomenat els nous membres del CGPJ, i va recollir la crida d’associacions professionals que n’exigeixen la renovació. Ara bé, l’executiu comunitari demana que no es faci de qualsevol manera, cal respecte per la independència dels jutges.

No volen tenir els mateixos maldecaps que amb Polònia, que ja aprofita l’avinentesa per recriminar a Brussel·les els dobles estàndards quan es tracta de supervisar els sistemes judicials. El número dos del ministeri d’Exteriors polonès, Pawel Jablonski, va assegurar dimecres que els jutges espanyols també seran escollits per la cambra com a Polònia, però que el Parlament polonès els tria per una majoria de dos terços i no per una majoria simple.

“Em pregunto si l’eurocomissària de Valors, Vera Jourovà, intervindrà”, deia Jablonski. El portaveu de justícia de la CE el va rebatre ahir: “Cada sistema de justícia és diferent i cada decisió s’ha de valorar en el seu context.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia