Política

“Hem estat els grans oblidats de l’1-O”

Acte de suport de la Fundació Llibreria Les Voltes de Girona als membres que van formar l’òrgan electoral del referèndum

El judici serà el 4 i 5 de novembre i se’ls demana penes de dos anys i nou mesos de presó

L’advocada i síndica de l’1-O Marta Alsina va recordar ahir que havien estat els grans oblidats de la repressió de l’1-O: “El referèndum no era cap delicte, i nosaltres, acadèmics, advocats, havíem estat designats pel Parlament per assessorar en aquest procés.” Alsina ho denunciava ahir al plató de TV Girona en l’acte de suport als síndics que la Fundació Llibreria Les Voltes de Girona va organitzar. Inicialment previst presencialment a la plaça del Vi, amb les restriccions imposades, i amb la voluntat de mantenir-lo, es va optar per la retransmissió del debat , moderat pel director de la revista Esguard, Germà Capdevila.

La fiscalia acusa els cinc síndics de l’1-O, Jordi Matas, Tània Verge, Marc Marsal, Josep Pagès i Marta Alsina, de desobediència i usurpació de funcions i demana per a ells dos anys i nou mesos de presó. Tres anys després, el judici està previst per als dies 4 i 5 de novembre, tal com va explicar Alsina, que va considerar una “desproporció absoluta” les penes que demana la fiscalia amb la voluntat “d’atemorir”. El síndic de l’1-O Josep Pagès, professor de dret constitucional a la UAB, va insistir en el paper “vergonyós” i “l’actitud inquisitorial” d’una fiscalia que busca “l’escarment”. Per la seva banda, Alsina va recordar que la querella de la fiscalia es va presentar “de manera preventiva” el 12 de setembre del 2017, quan cap dels síndics encara no havia estat requerit.

L’advocat Benet Salellas va reconèixer que el cas dels síndics no ha tingut prou visibilitat i, en relació amb la “causa general sobre l’independentisme”, va recordar que “és un partit que té dues parts: la primera es juga aquí i la segona, a fora”. Pagès va posar èmfasi en els tempos, indicadors de la politització d’un judici sobre uns fets que es remunten al setembre del 2017: “Aquest judici es farà després del judici als líders del procés al Suprem, del judici al major Trapero i del de la mesa del Parlament, quan els nostres fets eren més senzills i anteriors. Els tempos diuen molt. I diuen que forma part d’una causa general i d’un judici polític.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia