Política

El gihadisme ensagna Niça

Un home degolla una dona i mata dues persones més amb un ganivet en una església

El govern eleva al màxim l’alerta antiterrorista

Fa 13 dies de la decapitació d’un professor als afores de París

L’amenaça sanitària s’encavalca amb la terrorista. Ahir, l’endemà de l’anunci d’Emmanuel Macron d’un nou confinament fins almenys l’1 de desembre, França es va despertar amb una notícia tràgica. Un home va assassinar tres persones amb un ganivet a l’església de Notre-Dame de Niça, al sud-est del país. Una de les víctimes va ser decapitada i també hi va haver diversos ferits. La fiscalia antiterrorista va assumir-ne ràpidament la investigació. L’atac es va produir enmig d’una onada de ràbia i protestes en països musulmans contra Macron i la nació francesa.

“Ha estat un acte bàrbar”, va assegurar l’alcalde de Niça, el conservador Christian Estrosi. “Tretze dies després de Samuel Paty –el professor decapitat per haver mostrat les caricatures de Mahoma–, el nostre país no es pot conformar amb les lleis de temps de pau per aniquilar l’islamofeixisme”, hi va afegir.

L’atacant, que va ser detingut i hospitalitzat després d’haver estat ferit per les forces de seguretat, va repetir en múltiples ocasions “Déu és el més gran” en àrab. Segons va revelar a la policia, es diu Brahim Aouissaoui i és un immigrant tunisià de 21 anys, que va arribar recentment en sòl francès en condicions irregulars després d’haver estat a l’illa italiana de Lampedusa.

L’assaltant va matar una dona d’uns 70 anys, que va ser trobada degollada a l’interior del temple. La llista de víctimes mortals també inclou el sagristà i una noia d’uns 30 anys. Tres dies abans de Tots Sants, l’atac suposa una agressió directa contra els francesos de confessió cristiana.

El sacerdot Jacques Hamel ja va ser decapitat el juliol del 2016 per dos gihadistes en una església de Normandia. Un atac que es va produir pocs dies després de l’atemptat del 14 de juliol a l’emblemàtic passeig dels Anglesos de Niça, en què 86 persones van morir atropellades per un camió.

Incident a Lió

“Clarament, és França qui és atacada”, va afirmar Macron. El president va desplaçar-se a primera hora de la tarda a la majestuosa ciutat de la Costa Blava, on va anunciar que el nombre de militars desplegats en sòl francès en l’operació Vigipirate augmentaria de 3.000 a 7.000, amb l’objectiu principal de protegir escoles, cementiris i llocs de culte, especialment els catòlics.

L’executiu també va elevar fins al nivell màxim d’urgència per atemptat la vigilància antiterrorista a tot el territori. Ahir al migdia va ser detingut a Lió un afganès, vestit amb una túnica tradicional i que era vigilat pels serveis d’intel·ligència, que es passejava pel centre de la ciutat amb un ganivet de 30 centímetres. De fet, l’atemptat de Niça recorda per la seva metodologia el de Conflans-Sainte-Honorine de fa dues setmanes contra el professor Samuel Paty. A finals de setembre, un altre atac, que va causar dos ferits, a prop de l’antiga seu de la revista Charlie Hebdo ja va alertar del ressorgiment del fantasma del gihadisme. Aquesta sèrie d’atacs fonamentalistes low cost comparteixen el fet que cap dels autors era vigilat per radicalització. També s’han produït en un context d’hostilitat creixent envers França en països musulmans després que Macron anunciés la seva llei contra el “separatisme islamista” i es pronunciés a favor de continuar publicant les caricatures de Mahoma. Un clima de crispació que amenaça de continuar tenyint de sang el país veí.

7.000
soldats
s’han desplegat en territori francès després que s’hagi elevat l’alerta per l’amenaça terrorista.

Atac en un consolat en sòl saudita

Enric Bonet

Les autoritats ja havien advertit els francesos residents a l’estranger que vigilessin, després de l’onada d’hostilitats i protestes contra França en països musulmans. Ahir aquests temors es van fer realitat amb un atac amb ganivet contra un consolat francès a Jiddah, a l’Aràbia Saudita. Hi va resultar ferit un guàrdia, tot i que la seva vida no corria perill, segons va indicar l’ambaixada. Després d’haver liderat en els últims dies el front musulmà contra París i d’haver demanat que es boicotegessin els productes francesos, les autoritats turques van rebaixar el to ahir arran de l’atemptat a Niça, que el Ministeri d’Afers Estrangers va condemnar “amb fermesa”. En canvi, Malàisia va continuar posant llenya al foc. “Macron no ha sabut actuar de manera civilitzada” i “els musulmans tenen dret d’estar enrabiats i de matar milions de francesos per les massacres del passat”, va piular ahir a Twitter el primer ministre malaisi, Mahathir Mohamad.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona