Política

Trapero: “Hi tinc molt a fer”

Accepta ser comandant en cap perquè els Mossos “formen part” de la seva vida

Admet l’error de no haver defensat bé el cos el 2017

Millorar la relació amb altres cossos policials i institucions, la prioritat

“Aquest cos és part de la meva vida i crec que hi tinc molt a fer. He parlat amb comandaments i m’he sentit acompanyat en la decisió.” Així va justificar el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, haver acceptat l’oferta de restitució tres anys i mig després de ser destituït pel 155 del càrrec de comandant en cap que li va oferir el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. Ahir van comparèixer junts en un acte acompanyats per una trentena de comissaris del cos per fer visible la restitució de la confiança després que l’Audiencia Nacional l’absolgués del delicte de sedició. Sàmper va parlar d’una “nova època” i d’un “punt zero” gràcies a una sentència que permet “deixar de mirar pel retrovisor i mirar només endavant”.

Aquest discurs, que va precedir el del mateix Trapero, posava en relleu el compromís que buscava el major per acceptar l’oferiment: que la “policia ha de fer de policia” i que el cos “ha de teixir complicitats internes, però també externes amb totes les institucions”, emfatitzava Sàmper. Trapero s’hi va referir en el seu parlament posterior com a dubtes que havia pogut resoldre per acceptar, i va deixar clar que una de les prioritats era no centrar el focus polític i mediàtic com havia passat el 2017. “La relació amb la política la fixa la legislació”, va explicar, i hi va afegir que la sentència ajudava a definir amb claredat la dependència de la policia en l’àmbit de fixar les polítiques criminals en el govern, una autonomia del cos policial en l’àmbit tècnic i una dependència de l’autoritat judicial i la fiscalia com a policia judicial. “I en això –va admetre–, ens vam posar d’acord de seguida amb el conseller.”

‘Mea culpa’

Davant l’asseveració “la policia ens hem de dedicar a fer la nostra feina”, el major Trapero no va tenir problemes per entonar el mea culpa amb relació a la tardor del 2017. “Tothom podria haver fet millor les coses; jo, el primer”, però hi afegia que aquest era un aprenentatge que havia adquirit en aquests tres anys i que li permetria millorar les relacions amb altres institucions. No va voler aprofundir en l’explicació de quins havien estat els seus errors perquè en els judicis al Tribunal Suprem i a l’Audiencia Nacional ja els va fer “públics”, però sí que va voler deixar clar que en algun moment la seva defensa del cos, en representació de 17.000 persones, “no va ser ben entesa”, o ell no va “ajudar” que s’entengués bé, i va provocar “que es compliquessin les relacions personals”. Sense citar-ho, Trapero es referia a les seves topades amb el responsable del dispositiu per evitar l’1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, destituït el maig passat pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

El de les relacions personals i la interlocució amb altres cossos és “un àmbit clar de millora”, va exposar, i va deixar clar que seguiria la línia de recuperació de la confiança institucional que havien iniciat els seus substituts Ferran López, Miquel Esquius i Eduard Sallent. “Hi dedicaré tot el treball i tota la destresa”, va argumentar, i immediatament va explicar que ahir al matí s’havia posat en contacte amb el general de la Guàrdia Civil a Catalunya, amb el comissari en cap de la Policía Nacional a Catalunya i amb els directors adjunts operatius (DAO) de Madrid per anunciar-los la seva voluntat d’anar-los a veure. Tal com amb els responsables de la judicatura, la intenció és “allargar-los la mà” i “posar el cos a la seva disposició” per treballar de manera conjunta. “M’he trobat la millor de les respostes”, va sentenciar Trapero.

També va tenir paraules de suport per a les víctimes de l’atemptat de l’agost del 2017 a la Rambla i a Cambrils, que ara està sent jutjat, i va assegurar que sempre tindran els Mossos al seu costat, sense “data de caducitat”.

LES FRASES

Una persona al capdavant d’un cos de 17.000 persones ha de vetllar més del que jo vaig fer per cuidar les relacions personals i la interlocució
En aquelles dates tothom ho podria haver fet millor; jo, el primer. No em costa rectificar
Josep Lluís Trapero
COMANDANT EN CAP DELS MOSSOS D’ESQUADRA
Hem d’aprofitar l’absolució per tirar endavant una nova època en què la policia ha de fer de policia i teixir complicitats
Hem de deixar de mirar pel retrovisor i des d’aquí només hem de mirar endavant
Miquel Sàmper
CONSELLER D’INTERIOR


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona