Política

Johnson encén Escòcia

Nacionalistes i unionistes carreguen contra el líder britànic per haver dit que reconèixer l’autonomia va ser un “error”

Els ‘tories’ escocesos es plantegen un partit a part per evitar les ingerències de Londres

Les paraules de Boris Johnson dient que la devolució de poders a Escòcia va ser “un desastre” han provocat un veritable incendi al territori. Es tracta d’unes declaracions que va fer el primer ministre britànic durant un reunió virtual amb diputats del nord d’Anglaterra, i que va recollir el diari The Sun. La decisió de Tony Blair, el 1998, de tornar el poder al Parlament d’Edimburg, va dir Johnson, va ser “el seu gran error” com a primer ministre.

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, no va trigar a contestar Johnson per Twitter: “Valdrà la pena repetir aquestes paraules del primer ministre el pròxim cop que els tories diguin que no són cap amenaça per al poder del Parlament escocès o quan diguin, per molt increïble que sembli, que donen suport a la devolució de poders.” I hi va afegir: “L’única manera de protegir-nos i enfortir-nos és a través de la independència.”

Johnson no només va encendre els ànims dels nacionalistes, també els del propi partit. Ha transcendit que el líder del Partit Conservador a Escòcia, Douglas Ross, està molt enfadat amb el premier i li vol fer saber el seu enuig. Va dir que ell està totalment compromès amb la devolució i que els comentaris del primer ministre són “una distracció”.

Les paraules de Johnson no podien arribar en un moment pitjor, amb les enquestes que donen un suport del 58% a la independència d’Escòcia, a sis mesos de les eleccions en aquesta nació.

El Partit Nacional Escocès (SNP) de Sturgeon ja ha dit que inclourà el segon referèndum d’independència en el programa electoral. L’SNP també votarà, en el congrés del partit a finals de mes, una esmena que li prohibeixi acceptar el vet del govern central al segon referèndum si guanya les eleccions, en què és el gran favorit.

El model alemany

Les manifestacions de Johnson sorprenen també després dels esdeveniments dels últims dies a Downing Street. Després de la dimissió del nucli dur brexiter (Dominic Cummings i Lee Cain), s’esperava que suavitzés el seu discurs, no només pel que fa al Brexit sinó també pel que fa a Escòcia, per intentar apagar el foc.

Però el que ha fet ha estat llançar-hi gasolina. Ha fet un favor als nacionalistes i ha perjudicat els conservadors de Ross, que estaven intentant rearmar-se per començar a recuperar el terreny perdut amb els independentistes.

Alguns mitjans apunten que els tories escocesos havien demanat a Johnson que no participés en la campanya electoral escocesa. El rebuig a Johnson i a la seva gestió de la pandèmia està fent pujar el suport a la independència. Diputats conservadors van declarar ahir al diari escocès The Herald que Johnson s’havia convertit en una “càrrega”. “No és el que necessitem ara mateix, a sis mesos de les eleccions; Johnson s’ha convertit en una càrrega i ha de deixar de parlar del que no entén”, va dir un diputat conservador de manera anònima. “Crec que el veritable problema són aquesta mena d’actituds”, va lamentar l’expresident del Partit Conservador escocès, Peter Duncan, molt enfadat amb Johnson.

Duncan va anar encara més lluny i va indicar que potser seria millor que el conservadors escocesos se separessin dels de Londres. “Sempre he cregut que una estructura de partit més independent i transferida seria més avantatjosa i no hi ha res ara mateix que indiqui que això hagi de passar a llarg termini.”

Duncan va aprofundir en la proposta i va dir que seria una estructura molt semblant a la relació de la CDU alemanya i la CSU de Baviera. “Crec que seria un pas endavant i reflectiria la situació que tenim a Escòcia en relació amb la devolució, i permetria al partit prendre decisions locals que reflectissin les circumstàncies particulars que hi ha aquí”, hi va afegir Duncan.

Tot i les critiques internes per la incontinència verbal de Johnson, ahir a la tarda el portaveu de Downing Street va reiterar les paraules de Johnson. Va dir que “ara és hora que tot el Regne Unit s’uneixi per poder derrotar el virus” i que Johnson nega que l’SNP vulgui trencar el país.

LES XIFRES

6
mesos
falten per a les eleccions al Parlament d’Escòcia, en què l’SNP de Nicola Sturgeon és el gran favorit.
58
per cent
de suport té la independència d’Escòcia, segons dades de les últimes enquestes.

Una vella proposta que torna

Daniel Postico

En les primàries conservadores escoceses del 2011, el candidat Murdo Fraser va presentar-se amb una insòlita proposta: volia crear un nou partit a la regió dintre del Partit Conservador amb un altre nom i una altra identitat.

Un sondeig intern d’aquella època suggeria que el fet de desenvolupar una identitat pròpia amb polítiques diferents podria impulsar el partit. Però de seguida li van criticar el pla fent-li veure que els nacionalistes dirien: si [els conservadors] no són capaços d’unir el seu partit, com poden mantenir unida Escòcia? Finalment va guanyar Davidson, una líder moderada que va contenir els nacionalistes durant el seu mandat. Davidson era contrària a la línia dura que suposava l’arribada de Johnson al poder el juliol del 2019, i va presentar la dimissió.

Des de llavors, el suport a la independència s’ha disparat a Escòcia. I la vella proposta de Frasier torna a sonar amb força per recuperar la confiança dels electors molestos amb les idees incendiàries de Londres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia