Política

Càrrecs crítics de l’ANC funden un nou col·lectiu

Els seus impulsors discrepen de la línia oficial de l’entitat sobre les eleccions

Tots ells emfatitzen que no es tracta ni d’una escissió ni d’una renúncia que sigui conseqüència d’un enfrontament agre. La qüestió és que sis antics membres del secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) –l’òrgan rector de l’entitat format per 73 integrants– que van presentar la seva dimissió el 2 de novembre passat, han constituït una nova plataforma, Donec Perficiam , que neix amb el propòsit formal de treballar per la màxima unitat de les forces independentistes amb vista a les eleccions del 14 de febrer. El rol que ha de jugar l’ANC en els comicis és, justament, un dels factors clau d’aquesta disputa interna, ja que els promotors del nou col·lectiu –entre els quals hi ha l’empresari Jordi Roset o Pep Fort, entre d’altres– apostaven perquè l’entitat s’impliqués més a fons en la contesa electoral amb un suport explícit als partits que donin suport a la via unilateral. La posició oficial final, però, serà la d’adoptar un paper de més neutralitat, tot i que fiscalitzant tant els programes com les actuacions de les formacions independentistes.

En aquest context, Pep Fort explica que la tasca més propera de Donec Perficiam –el nom evoca a una consigna utilitzada per les Reials Guàrdies Catalanes durant la guerra de Successió— serà la d’evitar una atomització de candidatures sobiranistes en els comicis del 14 de febrer, “ja que serà una de les últimes oportunitats per implementar el mandat de l’1-O, que defensem obertament com a vigent”. Asseguren que no aniran a cap candidatura –“tot i que hem rebut ofertes per fer-ho”– i el seu propòsit és el de reunir-se amb tots els partits per veure quin marge hi ha per agrupar forces. Aquesta setmana, per exemple, tenen previst veure’s amb el PDeCAT.

Consulta sobre la tutela als partits pel 14-F

L’Assemblea va iniciar ahir una consulta telemàtica entre els seus associats, perquè es pronunciïn sobre l’estratègia que seguirà l’entitat amb vista a les eleccions del 14-F. Per ser més precisos, però, les bases de l’ANC hauran de decidir si estan d’acord amb el document de 15 punts que detalla, per exemple, que es farà un informe trimestral per avaluar l’acció del govern, un cop estigui constituït. Així mateix, la consulta, que s’allargarà fins dijous, també haurà de validar un altre escrit , en aquest cas de 56 capítols, que haurien de ser la base de la tasca d’un executiu independentista que promogui, a tall d’exemple, la supressió dels peatges o que defensi la creació d’un banc català públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona