Política

El PSOE obvia els lletrats del Congrés i protegeix el rei emèrit amb el PP i Vox

Enuig de Podem en fracassar el sisè intent d’investigar la corrupció de Joan Carles I, ara per les ‘black’

ERC exigeix la compareixença de Sánchez i Calvo

Quan la seva excusa de no contravenir els lletrats del Congrés va desaparèixer, el PSOE encara hi era per protegir Joan Carles I contra qualsevol investigació. Per sisena vegada, una petició firmada per Podem, ERC, EH Bildu, la CUP, Més País i Compromís de crear una comissió d’investigació de la corrupció al voltant del rei emèrit –en aquest cas per l’ús de targetes black després de l’abdicació del juny del 2014 amb què finalitzaria la inviolabilitat– va xocar contra el dic de la mesa del Congrés, on el PSOE, el PP i Vox van unir els seus vots per enterrar tota fiscalització de la corona, com ja van fer des del març fins al desembre del 2020.

L’esperat vet de la mesa –on el PSOE té tres vots (el de Meritxell Batet i dos més) dels nou, i pot jugar a guanyar-hi sumant-los amb els tres de Podem o bé amb els dos del PP i l’únic de Vox– va desfermar una tempesta de retrets entre els socis de coalició el dia del festeig del seu primer aniversari.

Des del 2018, els lletrats del Congrés feien una interpretació expansiva de l’article 56 de la Constitució sobre la inviolabilitat del rei, però la sisena va ser la bona i el gir de guió va agafar el PSOE a contrapeu. Els serveis jurídics van avalar dimarts la creació de la comissió que investigui l’ús de targetes black del rei fugit a Abu Dhabi des de l’agost i ho van fer invocant l’article 52.2 del reglament del Congrés, que diu que les “comissions d’investigació elaboraran un pla de treball i podran crear ponències al seu si i requerir la presència, per conducte de la presidència del Congrés, de qualsevol persona per ser escoltada”. Com que la votació d’ahir era més singular, el secretari primer de la mesa, Gerardo Pisarello, va culpar el PSOE de tenir “tracte de privilegi” amb el rei per raons polítiques i d’enviar “el missatge greu que la monarquia espanyola s’assembla més a una monarquia saudita que a una de parlamentària”. “Dubto que les bases socialistes ho entenguin i deuen preguntar-se fins quan el PSOE donarà impunitat a la corrupció reial”, va reblar Pisarello.

Revisar la inviolabilitat

S

ignificativament, el PSOE –que fins ahir seguia la màxima de Carmen Calvo: “Farem el que diguin els lletrats, i des del 2018 diuen no ha lugar”– va callar durant hores i només una ministra sense carnet, Margaria Robles (Defensa), donava la cara per la corona. “En una democràcia sòlida i seriosa no és bo que es qüestionin les institucions”, avisava Robles a Podem. “Per sobre de la llei no hi ha ningú, ni l’emèrit”, va reblar. Qui la rebatia era la secretària d’estat de l’Agenda 2030, Ione Belarra: “Que el Congrés investigui és precisament defensar les institucions; protegir els privilegis i alinear-se amb la dreta i els ultres un cop més és decebedor.” Més tard, la vicepresidenta Calvo obria la porta a revisar la inviolabilitat –“es pot abordar perfectament”– i va definir implícitament el PSOE com a monàrquic quan va atribuir l’apetit investigador a “grups republicans”. “Joan Carles I ja no té activitat ni viu del diner públic”, va dir Calvo, tot i que els escortes són del Ministeri de l’Interior.

ERC va reaccionar al vet del PSOE registrant al Congrés la petició de compareixença tant de Pedro Sánchez com de la vicepresidenta Calvo perquè responguin de les “possibles ingerències” del govern espanyol a l’hora d’impedir una iniciativa avalada fins i tot pels lletrats del Congrés.

LA FRASE

En una democràcia sòlida i seriosa no és bo que es qüestionin les institucions
Margarita Robles
ministra de defensa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia