Política

Renzi compleix l’amenaça i fa dimitir les seves ministres

L’ex-primer ministre italià retira el suport a l’executiu que ell havia ideat i deixa el país en la incertesa

Marca l’inici de la crisi de govern a Itàlia i pot provocar la dimissió de Conte els pròxims dies

Després de mesos amenaçant de fer-ho, finalment Matteo Renzi ha complert: ha fet dimitir les seves dues ministres. Era el gest que faltava per escenificar la crisi de govern a Itàlia. Però, al més pur estil renzià, l’exprimer ministre, que va anunciar les dimissions ahir a la tarda en roda de premsa, no va aclarir quins plans té. Es va limitar a passar la pilota al cap de l’executiu, Giuseppe Conte. “Podem estar al govern o a l’oposició”, va etzibar davant d’uns periodistes atònits que insistien a preguntar, un rere l’altre, què significaven a la pràctica les dimissions. Podria donar suport al govern des de l’oposició, impulsar un govern on hi hagués també Força Itàlia, o un govern tècnic, o fer caure el govern per donar-li suport tot seguit… Les opcions són múltiples, i Renzi, que sap que té una ocasió d’or que perdria en cas d’anar al vot, vol veure què pot obtenir.

Renzi, que és senador, va formar un nou partit de centre liberal, una escissió del Partit Demòcrata (PD), que es diu Itàlia Viva (IV). Els parlamentaris que li eren fidels van deixar el Partit Demòcrata i van unir-se a IV. Són una quarantena, però en totes les enquestes ronden un trist 3% dels vots, la qual cosa significa que si hi hagués eleccions potser ni tan sols obtindrien representació parlamentària. Per això, ara que tenia dues ministres i uns quants parlamentaris, ha fet servir la posició de força per intentar dirigir el país cap allà on voldria. Vol tenir veu en com s’han de gestionar els prop de 230.000 milions d’ajuts europeus i un executiu més a mida.

I és que Renzi és un expert en maniobres: va ser ell qui va fer néixer aquest govern del Partit Demòcrata amb els grillini. El PD havia promès molts cops que mai s’aliaria amb el Moviment 5 Estrelles, i els grillini, si fa no fa. Però quan Matteo Salvini, l’estiu del 2019, va disparar-se un tret al peu trencant l’aliança amb els grillini, convençut que s’aniria a eleccions –que guanyaria per golejada–, Renzi va tramar l’aliança. Va néixer d’aquesta manera el govern Conte II (el govern Conte I el van escollir Salvini i Beppe Grillo). Ara podria estar forçant el naixement del govern Conte III.

Avui el president de la República, Sergio Mattarella, que vol “posar fi a la situació d’inestabilitat” –com si no fos una constant de la política italiana–, iniciarà una roda de consultes per avaluar quines opcions hi ha. Podria ser que Conte presentés la dimissió els pròxims dies, i que tornés a encapçalar l’executiu si té els suports necessaris. Els últims quinze anys, Itàlia ha tingut deu governs amb set primers ministres diferents. Poques coses poden sorprendre ja els italians.

LA XIFRA

10
governs
i set primers ministres diferents ha tingut Itàlia en els últims quinze anys.

Salvini es disfressa d’home d’estat

Matteo Salvini, que lidera totes les enquestes, no ha desaprofitat l’ocasió. S’ha posat la disfressa d’home d’estat i, amb to seriós i indignat, durant una conferència al Senat per parlar als empresaris del sector de la moda italiana, va expressar la “vergonya” que sentia pel xou que estaven fent els altres. “Vull expressar la profunda vergonya i ràbia que sento davant d’aquesta grotesca opereta que estan representant des del govern, en un moment tan difícil per als italians.” Va recordar que la coalició de “centredreta”, com en diuen a Itàlia, és a dir, la Lliga, el partit postfeixista Germans d’Itàlia i la Força Itàlia de Berlusconi, guanyaria unes possibles eleccions amb prop de la meitat total dels vots. Per això va dir que ells estan llestos per votar, però també per formar un nou govern amb aquesta majoria. Sap perfectament que la resta de partits s’oposaran a unes eleccions que perdrien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona