Política

Biden girarà full des del primer minut

El futur president dels EUA iniciarà el mandat amb un discurs per deixar immediatament enrere el llegat de Trump

Tan bon punt entri al Despatx Oval desfarà d’una tacada les polítiques més polèmiques del seu predecessor

Entre la primera dotzena de decrets que signarà hi ha el retorn als Acords del Clima de París

A gran part dels Estats Units hi ha una certa sensació d’angoixa, de necessitat de deixar enrere l’era Trump com més aviat millor. El 20 de gener sembla que no arriba mai per als més de 80 milions de nord-americans que van votar i decidir que el demòcrata Joe Biden sigui el futur president dels EUA: és com si el canvi es fes esperar massa, que el període postelectoral s’allargués excessivament.

Biden és conscient del clam dels seus seguidors per oblidar de manera urgent una de les etapes que considera més fosques de la història del país, liderada per un Trump que no té por en definir com una “vergonya”. Per això, la idea del demòcrata és que els Estats Units sàpiguen ràpidament que sota el seu mandat el tarannà i la visió de país són totalment oposats als del seu predecessor, i utilitzarà el discurs després de jurar el càrrec per demostrar-ho.

“Podem esperar que [el discurs] serà un moment en el qual Biden realment treballarà per girar full respecte a la divisió i l’odi dels últims quatre anys, i presentar una visió optimista, positiva per al país”, va dir ahir la qui serà cap de comunicació de la futura Casa Blanca, Kate Bedingfield. Ningú vol avançar res del contingut del primer discurs de Biden com a president número 46 dels Estats Units, per no aixafar-li el gran moment que fa tres dècades que persegueix i anhela, però hi ha consens que el pla serà presentar-se com una figura antagònica a Trump, disposada a actuar immediatament davant tots els reptes que té davant seu.

Trump, en el seu discurs inaugural, va presentar uns Estats Units totalment foscos, fruit d’un període que va definir com una “carnisseria” que havia destrossat el somni americà. La posició de Biden és totalment oposada: “Creu [Biden] que cal unificar el país, que uns Estats Units unificats és l’única manera d’abordar les massives crisis amb les quals estem lluitant”, va explicar Bedingfield.

De la mateixa manera que Trump va intentar marcar el pas des del primer moment, amb ordres executives per complir les seves promeses electorals més radicals, Biden no perdrà ni un minut per començar a deixar empremta del que serà el seu govern. El seu cap de gabinet, Ron Klain, va confirmar en un memoràndum que tan bon punt arribi al Despatx Oval començarà la feina de desfer tot el llegat que hereten de l’anterior administració. I iniciaran el trajecte amb contundència: estripant algunes de les decisions més significatives. Klain va explicar que entre la primera tongada de decrets, una dotzena que se signaran quan trepitgi la residència presidencial, hi ha els de retorn als Acords del Clima de París, la rescissió dels vets migratoris a països de majoria musulmana i l’ampliació de la moratòria dels deutes estudiantils. A banda, s’imposarà oficialment l’ús de mascareta durant cent dies en edificis federals i s’ordenarà actuar per evitar desnonaments. “I no és la llista definitiva”, va advertir Klain.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia