Política

Itàlia

Crisi política

Adorar Draghi, blanquejar Salvini

L’excap del BCE té el suport de gairebé tot l’espectre polític i mediàtic, incloent-hi el del líder xenòfob

El ‘leghista’ ho aprofita per rentar-se la cara i el PD li segueix el joc per poder pactar-hi sense ruboritzar-se

El pla de Matteo Renzi de derrocar el govern de Giuseppe Conte per posar-ne un altre de liderat per l’exbanquer Mario Draghi continua avançant amb el vent a favor. Tots els partits, excepte l’esquerra de LEU (minoritària) i l’extrema dreta postfeixista de Germans d’Itàlia, estan fent cua des de fa dies per poder entrar al govern d’unitat nacional.

La unanimitat al voltant de la figura de l’expresident de la Banca Central Europea és gairebé absoluta. Des de la Lliga al centreesquerra es defineix Draghi com el jugador estel·lar que traurà el país de la grisor i farà que, ara sí, sigui respectat a Europa. Itàlia, fundadora de la CEE, arrossega el complex de comptar poc o gens a Brussel·les. Això afavoreix que Draghi, que des de fora pot ser vist com un portaveu dels interessos de les elits econòmiques mundials, a Itàlia es percebi com l’heroi que va formar part dels que remenen les cireres al món i torna per jugar a l’equip de casa. Aquest és el relat compartit que uneix gairebé tot l’espectre polític i mediàtic italià.

Enmig d’aquesta adoració a Draghi, hi ha un altre fenomen remarcable en curs: el blanquejament de Matteo Salvini. El leghista dona suport a Draghi i per fer-ho s’ha penjat la medalla de líder responsable.

El centreesquerra i els mitjans afins ho venen com una lloable i benvinguda reconversió. De sobte, el defineixen d’“europeista” i moderat. El blanquejament de Salvini és una operació que convé a tothom: el PD està a punt d’entrar, per “interès nacional”, en un govern en què possiblement hi serà també la Lliga, i això ho fa més digerible. Salvini, de tot plegat, només se’n beneficia: ja ha pujat 0,7 punts a les enquestes. Pot permetre’s donar suport a Draghi i dir-ne meravelles tot i que fa pocs anys el criticava amb duresa. Hi ha dos motius principals. El primer és que Salvini (a diferència de Giorgia Meloni, del partit postfeixista Germans d’Itàlia) no és un polític de l’extrema dreta tradicional i conservadora, sinó de la nova dreta radical populista. És més semblant a Donald Trump, en aquest sentit. No té uns principis definits, sinó que s’adequa al que convingui als seus interessos: és un oportunista. No ha tingut mai cap posició inamovible amb el tema de l’euro; el seu discurs va allà on diguin les enquestes. L’altre motiu és que, dins la Lliga, hi ha un corrent amb molt de pes que defensa els interessos dels empresaris del nord, amb Giancarlo Giorgetti al capdavant. Giorgietti es va reunir la tardor passada amb la CDU alemanya –el partit de la cancellera Merkel–, mentre Renzi estava movent els fils de l’operació Draghi.

Les filtracions de la premsa alemanya, aleshores, van assegurar que els representants de la CDU havien pactat amb els de la Lliga donar-los suport en qüestions econòmiques a Europa a canvi que la Lliga es presentés com un partit més moderat. Llavors costava d’entendre la maniobra. A vegades, perquè les coses tinguin sentit, només cal deixar que facin el seu curs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona