Política

La UE busca reforçar l’autonomia en defensa per “promoure” els seus “interessos” alhora que “coopera de prop” amb l’OTAN

Els 27 aposten per “renovar” l’aliança amb els veïns del sud en una relació que consideren “estratègica”

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) han acordat reforçar l’autonomia en seguretat i defensa per “promoure” els seus “interessos i valors”, però alhora es comprometen a “cooperar de prop” amb l’OTAN. En la trobada per videoconferència d’aquest divendres, els líders dels 27 constaten que cal augmentar la “resiliència i la preparació” de la UE per fer front de manera “efectiva” als “reptes i amenaces” globals en seguretat i que cal “aprofundir la cooperació en defensa i seguretat” entre els estats membre. Segons la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, la fragmentació dels sistemes de defensa és una de les principals “debilitats” de la UE en aquest àmbit.

En les conclusions de la reunió, els líders europeus aposten per “renovar” la relació amb els Estats Units sota la presidència de Joe Biden amb una “agenda transatlàntica forta i ambiciosa”. En aquest sentit, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha assegurat que, a banda de potenciar l’autonomia estratègica, la UE vol ser un “actor fiable” a nivell global. “El concepte clau és la complementarietat”, ha subratllat. “La cooperació global es beneficiarà d’una UE més forta en l’àmbit de seguretat i defensa”, apunta el document, que assenyala el “reforç” en matèria tecnologia i industrial com una de les prioritats en defensa.

D’altra banda, els líders dels 27 han apostat per “renovar i reforçar” l’aliança amb els veïns del sud. Michel ha assenyalat que cal “intensificar el diàleg polític” amb els països mediterranis, mentre Von der Leyen ha remarcat que es tracta d’una aliança “estratègica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia