Política

Sánchez “rebutja” les “conductes incíviques” del rei emèrit, però demana que no es qüestioni la monarquia

El president espanyol emplaça Casado a tenir el “coratge” de tancar l’acord per a la renovació del CGPJ

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat aquest divendres el seu “rebuig” a les “conductes incíviques” del rei emèrit, Joan Carles de Borbó, que acaba de regularitzar 8 milions d’euros rebuts de la fundació Zagatka, però ha demanat que es diferenciï entre les actuacions “d’una persona”, el rei emèrit, i la institució monàrquica. Segons Sánchez, l’actual cap de l’Estat, Felip VI, ha fet un “punt i a part” respecte als comportaments del seu predecessor pel que fa a “l’exemplaritat” i la “transparència”. Sánchez també ha defensat l’actuació “professional” de l’Agència Tributària, que ha permès la regularització perquè no ha notificat prèviament a l’exmonarca cap actuació per aquests diners.

El president espanyol ha comparegut als jardins de La Moncloa, en un format inèdit i en una roda de premsa anunciada per sorpresa a mig matí. Ha recordat que en ocasió de l’anterior regularització del rei emèrit ja va comparèixer per manifestar la “pertorbació i incomoditat” del seu executiu, però ha demanat que no es vinculi la Casa Reial a la qüestió perquè “aquí no s’està jutjant a institucions”.

“Quan hi ha dubtes sobre el comportament d’un diputat no es qüestiona el Congrés, sinó el comportament d’una persona, i en aquest cas no es qüestiona una institució, la Casa Reial, sinó que es posa en qüestió i es mostren dubtes sobre una persona”.

Segons Sánchez, “és evident que si algú ha comès irregularitats les ha de reparar, només faltaria”, però “la Casa Reial ha marcat un abans i després a favor de la transparència i l’actual cap de l’Estat té tot el meu suport”.

Pel que fa a l’actuació de l’Agència Tributària, ha afirmat que “no s’ha de qüestionar” la seva actuació, que ha estat “professional”. La regularització fiscal dels diners per part de Joan Carles de Borbó, ha dit, “entra en els drets que tenen tots els contribuents, i si s’han comès irresponsabilitats en les obligacions fiscals cal reparar-les”.

Sobre el PP i la renovació de CGPJ

Sánchez ha emplaçat aquest divendres el líder del PP, Pablo Casado, a tenir el “coratge” de tancar l’acord per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que fa més de dos anys que té el mandat caducat per la negativa dels populars. El president espanyol ha qualificat “d’injustificable” que el PP no sobri a un acord necessari per donar “estabilitat” en un moment en què cal preparar la recuperació econòmica i lluitar contra els efectes de la pandèmia.

Sánchez ha comparegut a La Moncloa després del Consell Europeu, en un format inèdit fins ara i en una roda de premsa que s’ha anunciat per sorpresa al llarg del matí. El president espanyol ha fet referència a les negociacions entre el seu executiu i el PP que s’han trencat aquesta nit pel veto del PP a dos jutges proposats per l’executiu: Victòria Rossell i Ricardo de Prada.

Sánchez ha recordat a Casado que en democràcia no existeixen les victòries completes i que cal “audàcia”, “valor” i “coratge” per iniciar el camí de l’acord que implica que totes les parts han de renunciar a algun dels seus propòsits. “Aquest és el preu que hem de pagar totes les forces perquè totes tinguem una victòria en benefici de la democràcia i l’estabilitat”.

El president espanyol ha recordat que aquesta setmana s’ha assolit un acord per al consell d’administració de RTVE, amb un consens que “no s’assolia des de fa gairebé 15 anys”. Per això, ha dit, l’actual bloqueig al CGPJ “no s’entén” i “encara és més injustificable”. “Esperem que l’oposició recapaciti i l’acord no hagi estat flor d’un dia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona