Política

Aldarulls i atacs a bancs, comerços i a la comissaria de la Rambla en una nova nit d’incidents a Barcelona

Les principals destrosses es concentren al centre de la ciutat i al barri del Raval

Un grup de persones ha cremat una furgoneta de la Guàrdia Urbana

Els Mossos han detingut almenys 13 persones

Un grup de manifestants que han participat a la mobilització d’aquest dissabte pel centre de Barcelona per demanar la llibertat de Pablo Hasel, l’amnistia, l’autodeterminació i drets socials han fet llançaments contra la policia, han destrossat diverses entitats bancàries i han cremat i bolcat alguns contenidors. Segons els Mossos, també han saquejat algunes botigues. Els mossos han fet 10 detencions, entre les quals hi ha una persona relacionada amb la crema d’una furgoneta de la Guàrdia Urbana a la Rambla. Per la seva banda, la Guàrdia Urbana ha arrestat tres persones relacionades en el robatori amb força en un quiosc del carrer Bruc 131. En tota, doncs, són almenys tretze els detinguts.

La marxa ha començat a la plaça Universitat, però els aldarulls s’han produït quan la marxa ha entrat al barri del Raval i posteriorment a la Rambla, on s’han fet destrosses en diverses botigues, bancs i terrasses.

Un dels atacs s’ha produït a la comissaria de la Guàrdia Urbana de la Rambla, que ha estat protegida per agents i diverses furgoneta del cos policial a la porta. Una de les furgonetes ha quedat cremada.

L’atac a la comissaria de la Rambla de la Guàrdia Urbana s’ha fet per part d’una vintena de persones, que han llençat diversos objectes, alguns dels quals incendiats. Diverses furgonetes dels Mossos d’Esquadra han pujat per la Rambla en el moment que hi estava havent llançaments contra la comissaria de la Guàrdia Urbana, alguns d’ells amb artefactes amb foc. Algunes de les furgonetes han pujat pel mig del passeig.

Després de diverses nits tranquil·les a la ciutat, han tornat els incidents. Els aldarulls han arribat després que milers de persones s’hagin manifestat de manera pacífica per diversos carrers de Barcelona per demanar la llibertat de Pablo Hasel, l’amnistia, l’autodeterminació i diversos drets socials, entre altres reivindicacions. Els incidents han començat quan la marxa ja havia entrat al Raval.

Segons els Mossos, a la Rambla s’han fet llançaments de bengales, petards i altres objectes incendiaris a la línia policial, i també pots de pintura a algunes furgonetes. A més, alguns encaputxats han intentat incendiar una furgoneta de la Guàrdia Urbana.

Un altre dels objectius dels grups violents han estat les entitats bancàries. Se n’han fet destrosses a diverses d’elles, amb vidres d’aparadors trencats, i en alguns casos s’hi han llançat artefactes incendiats. Per exemple, en una entitat de l’avinguda de les Drassanes hi ha trencat un vidre i han llençat un objecte incendiari, que només ha cremat uns papers. A la Rambla del Raval, també han destrossat un caixer automàtic.

Pel que fa als comerços, s’han trencat aparadors de diverses botigues de la Rambla, la plaça de Catalunya o el carrer Canuda Els Mossos han informat que alguns establiments han estat saquejats i que s’ha calat foc en un de la Rambla. També s’ha ruixat amb líquid inflamable en un hotel situat al carrer Diputació i al concessionari de cotxes que hi ha al costat.

Al llarg del recorregut, que ha pujat cap a l’Eixample, diversos grups han muntat barricades movent contenidors i mobiliari de terrasses. Els Mossos també han informat de destrosses en algun restaurant del carrer Aragó amb Rambla Catalunya.

Grups de manifestants també s’han encarat amb periodistes que cobreixen la manifestació per demanar-los que no gravin i els han increpat diverses vegades.

Unes 300 persones organitzades

Els Mossos d’Esquadra han detectat almenys entre 250 i 300 persones amb actitud violenta durant els aldarulls que hi ha hagut a Barcelona aquest dissabte. Segons fonts policials, aquests actuaven en grups d’entre 15 i 20 persones i ho feien en paral·lel al gruix de la manifestació que ha transcorregut pel centre de la ciutat amb actitud pacífica. Les mateixes fonts indiquen que una part d’aquests grups “es mostraven organitzats” i han fet llançaments de pirotècnia, han utilitzat benzina per calar foc a l’interior d’entitats bancàries i han llançat bengales amb benzina o un producte similar.

Segons els Mossos, altres grups han vandalitzat i saquejat comerços i han fet barricades, com ja s’ha produït en altres de les nits d’incidents recents. Al mateix temps, han detectat grups de persones que no atacaven la línia policial però formaven barricades amb l’objectiu de dificultar l’actuació policial.

Tiren pedres a Lleida

Un grup violent de manifestants ha llançat pedres aquesta nit contra una patrulla de la Guàrdia Urbana de Lleida que es trobava a la zona dels Camps Elisis i ha causat importants danys en botigues de la zona comercial de la ciutat.

Fonts dels Mossos han indicat que nombroses vidrieres de comerços de l’eix comercial de Lleida presenten danys i pintades ocasionats per grups violents que han recorregut la zona en acabar una manifestació en suport al raper Pablo Hasél, empresonat a la presó de la ciutat. Les mateixes fonts han indicat que els agents han trobat unes bosses amb ampolles al seu interior, preparades per ser llançades contra la policia.

Els violents han cremat també una paperera a l’avinguda de Madrid, a la zona propera al riu, i han calat foc a una bossa davant la botiga d’Orange al carrer Major de la ciutat.

Els esvalotadors també han aixecant una barricada al carrer Blas Infante amb contenidors, segons la policia.

Pintura negra contra la policia a Sabadell

D’altra banda, segons han informat els Mossos d’Esquadra, un grup de persones que participaven en la manifestació que s’ha celebrat a Sabadell han llançat pintura negra a la línia policial formada per agents dels ARRO, que es trobava als jutjats de la localitat, i han llançat pots de fum negre a pocs metres dels agents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona