Política

El govern alerta d’una ofensiva de l’acusació

L’executiu rebutja reunir la taula de diàleg fins que no hi hagi un pacte tancat

El govern català no entén de casualitats, i menys en política, i per això els darrers moviments iniciats per la fiscalia contra actors independentistes en escasses hores de marge són interpretats com un advertiment, o una ofensiva en tota regla. “Es tracta d’un avís a navegants”, va resumir ahir la consellera portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, en referència tant a la querella presentada pel ministeri públic contra el president del Parlament i altres membres de la mesa com al recurs per tombar el tercer grau dels presos. La tesi governamental és que aquestes dues decisions es produeixen “en un moment clau” com és l’inici d’una nova legislatura amb la voluntat implícita, segons va alertar Budó, de condicionar l’actuació o els debats que puguin ser empresos des d’una cambra on el sobiranisme tindrà majoria. Per tancar el cercle, tampoc es veu com una qüestió atzarosa que aquest nou front judicial s’activi la vigília del judici contra els síndics del referèndum de l’1-O. En aquesta situació no van faltar, tampoc, crítiques a l’executiu de Pedro Sánchez ja que, d’una banda, demana “girar full” i encetar un nou cicle polític però, de l’altra, “és qui està exercint la repressió” a través de la mateixa fiscalia, segons va reblar la portaveu. Per tot plegat, i amb unes negociacions en curs per formar govern, la Generalitat no vol sentir a parlar ara mateix de noves reunions de la taula de diàleg. Ara mateix, les prioritats de JxCat i ERC serien unes altres.

Delgado: “En indult i querella cap instrucció”

La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, era instada ahir en una compareixença al Congrés a explicar la demora dels indults, la querella a la mesa del Parlament o el vet al tercer grau. Després del clam de Carolina Telechea (ERC), Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat) i Albert Botran (CUP) pel biaix polític de la fiscalia, Delgado es va exculpar de qualsevol motivació política o venjativa. “Respecte als indults, el procés..., les causes han seguit el seu curs, no s’ha donat per part d’aquesta fiscal general cap instrucció ni hi ha hagut cap canvi de fiscal. La fiscalia té un funcionament molt autònom i és impossible interferir-hi”, va dir Delgado després de lloar el judici del procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia