Política

En directe

Sàmper demana ajornar el debat sobre el model policial a la nova legislatura

El conseller d’Interior compareix a la Diputació Permanent del Parlament per informar als grups dels aldarulls arran de les protestes desencadenades per l’empresonament del raper Pablo Hasél

Seguiu la sessió en directe al digital

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, creu que “no és bo, ni sa, ni saludable” abordar ara canvis en el model de seguretat a Catalunya.

En la seva compareixença aquest dimecres davant la Diputació Permanent del Parlament per informar sobre els esdeveniments que s’han produït arran de les protestes desencadenades per l’empresonament del raper Pablo Hasél, Sàmper ha defensat que el model policial i la seva possible remodelació és un debat que s’ha de tractar al Parlament de manera “serena i tranquil·la” en la propera legislatura.

En aquest sentit, ha demanat que es pugui escoltar els experts i estudiar els models d’altres països occidentals en els quals emmirallar-se.

D’altra banda, Sàmper ha refermat el compromís del seu departament per fer públics els protocols d’ordre públic de la policia catalana perquè els pugui conèixer el conjunt de la ciutadania i les entitats. “Estaran a la llum pública molt en breu”, ha assegurat.

Sàmper ha reconegut que en els passats dies s’ha viscut “la confusió” entre el dret a manifestació i la violència. “El dret a la manifestació és inqüestionable, però la violència és intolerable”, ha avisat. És per això que ha reclamat que en properes mobilitzacions els participants contribueixin a aïllar els grups violents.

Ha assegurat que en totes les protestes l’àrea de mediació “ha buscat interlocutors per realitzar la seva feina, però no ha estat possible en cap cas” a causa de l’absència de lideratges clars.

El responsable dels Mossos ha fet balanç de les dues setmanes de mobilitzacions, en les que han participat més de 41.000 manifestants, i que han deixat un saldo final 375 contenidors cremats, 152 locals comercials danyats i 25 danys d’altre tipus, a més de 73 agents de l’ordres lesionats, 27 ferits i 136 detinguts.


Tàctiques de “guerrilla urbana”
El titular d’Interior ha explicat que els analistes dels Mossos han diferenciat diversos perfils de convocants i participants, el gruix dels quals estaria format per persones que aprofiten el cas de Hasél “com a excusa” per “expressar el seu malestar o insatisfacció genèrica sense seguir una ideologia específica”.

També han identificats altres col·lectius més minoritaris que són, d’una banda, persones polititzades que surten al carrer per rebutjar “el que entenen que és una involució constant de drets individuals de la ciutadania”, i per un altre els “oportunistes” que participen en les mobilitzacions solament per “causar danys o saquejar comerços”.

Segons el conseller, aquests últims acostumen a buscar l’enfrontament amb la policia amb tàctiques de “guerrilla urbana”. El perfil dominant és el de “joves del carrer, alguns d’origen estranger i amb antecedents de delinqüència habitual i comuna”, ha assenyalat.

“Els perfils són molt diferents quan comencen les manifestacions que quan s’inicien els aldarulls”, ha conclòs el conseller. En tot cas, ha apuntat, les darreres detencions permetran investigar si els detinguts formen part de grups organitzats.


En la seva intervenció, Sàmper ha alertat que els atacs en comissaries i l”agressivitat” cap a la policia dels darrers dies representen “un punt d’inflexió”. Per això, ha indicat que s’estudia redissenyar les comissaries per blindar-les davant d’un atac. En total, hi ha 73 agents lesionats.

El conseller ha aprofitat per agrair el treball realitzat pels cossos de seguretat

Podeu seguir la sessió en directe al digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia