Política

Llibertat per al comissari Villarejo perquè en quatre anys no dicten sentència

Al novembre superaria el termini per mantenir-lo en presó preventiva

El jutge reconeix risc de fuga, i ell assegura que explicarà “coses interessants”

L’excomissari de la Policía Nacional José Manuel Villarejo va sortir ahir a mitja tarda en llibertat, perquè malgrat estar acusat de greus delictes en una trentena de peces de les que componen la macrocausa Tàndem, el tribunal va admetre ahir la petició de sortida de la presó feta per la fiscalia i la defensa de Villarejo, amb el principal argument de l’esgotament del termini legal de la presó preventiva. Villarejo va atendre els mitjans de comunicació a l’entrada del centre penitenciari madrileny d’Estremera, on estava reclòs des de feia tres anys. “L’única raó per la qual m’han tingut pres és perquè no parlés”, va dir un Villarejo amb un ull tapat a causa d’una afecció oftalmològica, i una boina i mascareta amb la bandera espanyola. Avui està citat per una de les causes a declarar i promet explicar “coses molt interessants”. I tot afirmant que no pensa escapar-se, ha dit: “Soc comissari de policia i he tingut l’honor de treballar pel meu país, i ho dic sempre: les clavegueres no generen merda, la netegen.”

El proper 3 de novembre Villarejo faria quatre anys que seria a la presó. És el límit legal pel qual ningú pot continuar engarjolat sense haver estat condemnat. El jutge de l’Audiencia Nacional Manuel García Castellón constata que l’estat actual de les peces del judici “no permeten la seva immediata conclusió” ni l’inici del judici abans del novembre, ja que està previst pel 13 de desembre. Per això argumenta que mantenir-lo a la presó podria esdevenir “una pena anticipada i comprometre així el dret a la presumpció d’innocència”. Tot i això, el jutge assenyala la “gravetat dels fets” investigats, la “persistència del risc de fuga” i la reiteració delictiva”. Entre les acusacions a l’excomissari Villarejo figuren la seva integració “com a màxim responsable” en una organització criminal, a la qual també pertanyia “el seu cercle familiar més proper”. De totes les causes que Villarejo té obertes als tribunals, per primer cop el jutge el vol processar per espionatge.

El jutge tem el risc de fuga, ja que Villarejo controla “importants actius patrimonials a fora” i una “àmplia xarxa de contactes que li permetrien residir a l’estranger”. Li imposa compareixences diàries al jutjat, la retirada de passaport amb requeriment exprés de prohibició d’obtenir-ne un de nou, la prohibició de sortir d’Espanya i l’obligació de comunicar qualsevol canvi de domicili. Villarejo està imputat en nombroses causes judicials, i en el judici del 13 de desembre per tres peces se l’acusa de suborn, descobriment i revelació de secrets, falsedat documental i extorsió, pels quals la fiscalia demana per a ell 99 anys de presó. “Continuo creient en la justícia, perquè si no, la meva vida no hauria tingut sentit”, es va atrevir a dir ahir el comissari.

LA FRASE

99
anys
i 8 mesos de presó demana la fiscalia per a Villarejo, en el judici que ha de començar el 13 de desembre.
He tingut l’honor de treballar pel país, i les clavegueres no generen merda, la netegen
José Manuel Villarejo
EXCOMISSARI DE POLICIA

La fiscalia no veu odi en el xat dels militars i tanca el cas

La fiscalia de Madrid ha arxivat la investigació oberta sobre un xat d’exmilitars en què parlaven de “pronunciaments” i d’“afusellar 26 milions de fills de puta”. La fiscalia ha informat que considera que els comentaris no tenen recorregut penal, ja que no constitueixen, al seu parer, un delicte d’odi, en tractar-se d’una conversar en un xat privat. Els missatges formaven part d’un xat de membres de la XIX promoció de l’Acadèmia General de l’Aire, els quals expressen opinions “amb llibertat” i “amb la confiança d’estar entre amics”, segons la fiscalia, la qual també creu que no tenien cap intenció de fer-les públiques. I hi afegeix: “No hi concorren elements que permetin inferir que el xat va ser creat per promoure, fomentar o incitar a l’odi, hostilitat o violència cap a un col·lectiu.”

La fiscalia madrilenya va obrir diligències el desembre passat a instàncies del Ministeri de Defensa, i després que transcendís el xat amb gran escàndol social. La fiscalia entén que els comentaris cal emmarcar-los en la llibertat d’expressió i els considera una crítica “dura” i “excessiva”. Els mateixos militars havien enviat una carta a Felip VI en què criticaven l’executiu de coalició espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona