Política

ERC, Junts i la CUP, units en la reforma del model policial

Remarquen al Parlament la necessitat de millorar l’ordre públic i traslladen el debat a la pròxima legislatura

Aragonès i Sàmper condemnen la violència i donen suport als Mossos

Enmig de les negociacions per cercar un acord que permeti començar una nova legislatura amb la constitució del Parlament i la investidura del president de la Generalitat, ahir es va celebrar un nou ple de la Diputació permanent a la cambra catalana amb el protagonisme, altre cop, del model de seguretat i l’ordre públic.

La compareixença del vicepresident en funcions, Pere Aragonès, i del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, per donar explicacions i valorar els aldarulls iniciats el 16 de febrer va servir per constatar que ERC, Junts i la CUP són partidàries d’abordar una reforma del model d’ordre públic que posi el focus en la prevenció i la moderació de les unitats antidisturbis, un tema que s’ha posat damunt la taula de negociacions i que ha permès que la CUP s’avingui a pactar un acord de legislatura.

Aquesta és la principal raó per la qual ahir els grups a l’oposició, el PSC, Cs i el PP, van voler carregar durament contra el paper de la CUP en les negociacions a l’hora que criticaven el paper del govern, que consideren que no ha donat prou suport als Mossos d’Esquadra. Recordem que en les protestes hi va haver episodis d’extrema violència com ara la pèrdua d’un ull d’una ciutadana de 19 anys que era a la manifestació a causa d’un projectil de foam disparat per la policia, l’atac a la comissaria dels Mossos de Vic protagonitzat per alguns manifestants o la crema d’un vehicle de la Guàrdia Urbana de Barcelona quan hi havia un agent a dins sense que aquest resultés ferit.

En la seva condemna “sense pal·liatius” de tots els actes de violència, el vicepresident, i també candidat a la presidència de la Generalitat, va demanar no “tapar-se els ulls” i defensava que calia anar “a l’arrel dels problemes”. Pel que fa al debat sobre el model d’ordre públic, apostava perquè es faci en el marc del nou Parlament al marge de la “batalleta de curta volada”. “Cal estar obert a parlar del model d’ordre públic i “introduir, si cal, modificacions”, va afegir-hi. El vicepresident va fer referència a les desigualtats creixents i al malestar d’una generació de joves que tenen greus problemes per emancipar-se i tenir un treball “digne”. En aquest context, Aragonès va defensar que és “més necessària que mai” la formació d’un nou executiu i va confiar poder posar-lo en marxa com més aviat millor. En el torn de rèpliques, els portaveus d’ERC, Junts i la CUP van mostrar la seva disposició a abordar reformes en el cos policial.

Protocols, a punt

D’altra banda, el conseller Sàmper, en la seva intervenció, va assegurar que els protocols d’ordre públic, una petició reiterada des de la legislatura passada, estaran a l’abast de la ciutadania i de les entitats aviat. “Estaran a la llum pública en breu”, va assenyalar. Pel que fa als atacs a comissaries i a l’“agressivitat” cap a la policia dels últims dies, Sàmper considera que representen “un punt d’inflexió” i entre algunes mesures ara s’estudia redissenyar les comissaries per blindar-les davant d’un atac. En total, hi va haver 73 agents lesionats. Pel que fa a les reformes del model policial, també es mostrava partidari de fer-ho al Parlament amb l’ajut d’experts i en línia amb models d’altres països occidentals. La CUP també va coincidir amb ERC i Junts que ha d’haver-hi “un debat tranquil” en la següent legislatura del Parlament sobre el model d’ordre públic.

En el torn de rèplica, l’oposició, el PSC, Cs i el PP, va voler pressionar el govern amb reiterades acusacions sobre el que consideren que és una manca de condemna dels fets “amb prou força” per part de l’executiu i una falta de suport als Mossos, malgrat que el vicepresident i el conseller Sàmper l’havien expressat de manera reiterada minuts abans.

La crítica llavors es va dirigir a la CUP, fins al punt que la diputada del PSC Eva Granados va exigir al vicepresident del govern que en les negociacions s’havia de triar entre “els Mossos o la CUP, perquè tots dos no pot ser”, va etzibar.

El que enforteix les institucions és la transparència i avaluar amb ànim de millora
Pere Aragonès
vicepresident en funcions (ERC)
La violència és contra les persones, no contra les coses, i la resposta al malestar no pot ser policial
Vidal Aragonès
diputat de la cup
[A ERC] Deixin l’ambigüitat i triïn, o Mossos o CUP, perquè tots dos no pot ser
Eva Granados
diputada electe del psc

Acord per aïllar el discurs de l’odi

Els grups parlamentaris del PSC, ERC, JxCat, En Comú Podem i la CUP es van reunir ahir dimecres al migdia per acordar “una estratègia conjunta per aïllar el discurs de l’odi de Vox” a la cambra, segons un comunicat conjunt. La reunió de treball va ser “fructífera”, segons el text, i es va avançar en l’elaboració d’un protocol per minimitzar l’impacte de l’extrema dreta al Parlament. Els assistents a la trobada es van comprometre a continuar treballant i a tornar-se a reunir ¡ els pròxims dies. Cs i el PPC afirmen que no se’ls ha convidat a la trobada. Ahir al matí, Vox va anunciar que els seus diputats i diputades no signaran la Declaració de compromís de tolerància zero davant la discriminació i l’assetjament, que la cambra va aprovar l’anterior legislatura per unanimitat dins el pla d’igualtat i que tots el s grups van estar d’acord a signar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona