Política

ERC i Junts acceleren, però no concreten acords encara

Els negociadors, que es van tornar a reunir ahir i ho faran avui, posen fil a l’agulla al programa i entraran ara en l’estructura de govern

La línia estratègica continua sent, però, el principal escull

Després que ja ho fessin dilluns a la tarda, els equips negociadors d’ERC i Junts es van tornar a reunir ahir a la tarda al Parlament durant prop de dues hores, i ho tornaran a fer avui, per avançar en les converses per assolir un acord de legislatura. La negociació, ara sí, s’ha agilitzat i aprofundit, i fins i tot les formes s’han positivitzat, però per ara continuen sense desembocar en cap acord.

Segons fonts de les dues bandes, pendent encara de l’intercanvi de respostes a diverses propostes, el programa estaria força encarrilat, i fins i tot ja s’hauria acordat bastir grups de treball específics per abordar per separat tots els temes, que Junts insisteix a voler concretar al màxim. Arribats a aquest punt, ERC passarà en els propers dies una proposta sobre l’estructura de govern, que Junts vol que reculli al detall com quedarien organitzades les secretaries i direccions generals dins dels departaments, que s’hauran de reestructurar per encabir-hi els tres de nous que proposa ERC. Si no hi ha un acord global, això sí, Junts manté que no entrarà al govern. En tot cas, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, assegurava al matí que ni programa ni estructura no han de ser un “escull”. “La nostra proposta és prou madura i prou àmplia per posar a caminar el govern”, assegurava. Des de Junts, però, s’argumenta que el document que ERC els ha enviat és massa esquemàtic i hi volen treballar en detall.

Rol al Congrés i CpR

Encara els separen, a més, qüestions rellevants de fons, com ara el front comú al Congrés. Gabriel Rufián, líder d’ERC a Madrid, recordava ahir que fa cinc anys que s’hi han coordinat “en tot” el que té a veure amb Catalunya i la política antirepressiva, “respectant” els espais ideològics respectius. “Tots han de metabolitzar els resultats electorals”, recordava, per assumir que ERC té tretze diputats i JxCat, quatre.

Encara hi ha un altre aspecte clau, l’encaix entre l’espai de direcció col·legiada del procés que proposen ERC i la CUP, al qual han convidat específicament Carles Puigdemont, i el Consell per la República, que Junts –que en cap moment ha posat sobre la taula el rol del president a l’exili– voldria que assumís aquestes funcions de lideratge del procés. ERC, en canvi, no vol que tingui més atribucions de les necessàries ni que passi per sobre del govern. L’encaix entre les dues fórmules, almenys fins que culmini l’anunciada reformulació del CpR, serà clau per desencallar l’acord, que també té un punt feble en les accions concretes a emprendre si falla el diàleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
política

Lluís Llach, el més votat a les eleccions del secretariat de l’ANC

barcelona
CAUCAS

La presidenta de Geòrgia veta la polèmica llei sobre agents estrangers

BARCELONA
Memòria democràtica

Experts internacionals debaten sobre el turisme de memòria a Corbera d’Ebre

Barcelona
política

Junts demana repetir el vot exterior per “greus irregularitats”

barcelona
política

Sánchez i Illa treuen pit pels resultats del 12-M

barcelona
GUERRA A GAZA

Més d’una vuitantena de morts en nous atacs a la Franja

BARCELONA
ESLOVÀQUIA

El jutge allarga la presó preventiva a l’agressor del primer ministre Fico

BARCELONA

Els turistes morts en l'atac a l'Afganistan són de Barcelona, Figueres i Girona

BARCELONA
política

La defensa de Wagensberg relliga el cas Tsunami amb l’espionatge amb Pegasus

barcelona